Audines auginančioje bendrovėje COVID-19 susirgo darbuotojai: ūkis stebimas

Per praėjusią parą nustatyti du koronaviruso atvejai Radviliškio rajone įsikūrusio audinių ūkio darbuotojams, sekmadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Centras pranešė, jog šiuo metu epidemiologinis tyrimas tęsiamas, kol kas nėra nustatyta sąsajų tarp šių asmenų susirgimų. NVSC nurodymu bus profilaktiškai testuojami bendrovės darbuotojai.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė BNS sekmadienį BNS informavo, kad susirgimai nustatyti Pavartyčiuose veikiančiame bendrovės „Šiaurės lapė“ audinių ūkyje.

Tarnybos gautais duomenimis, COVID-19 susirgę darbuotojai tiesiogiai su žvėreliais nedirbo.

„Audinių tarpe sergamumo ar mirštamumo nepastebėta, situacija žinoma, ūkis stebimas“, – sakė J. Savickaitė.

Bendrovės „Šiaurės lapė“ direktorė Virginija Rubanienė BNS sekmadienį sakė, kad viena darbuotoja dėl kitų negalavimų buvo gydoma Radviliškio ligoninėje ir darbe nebuvo nuo lapkričio 14 dienos. Koronavirusas jai nustatytas penktadienį atlikus tyrimą prieš siuntimą į reabilitaciją.

Kitai darbuotojai infekcija nustatyta ketvirtadienį, tačiau, pasak V. Rubanienės, ji glaudesnių kontaktų su kitais darbuotojais neturėjo, su gyvais žvėreliais taip pat nedirbo.

„Mes žvėrelių nebeturime nuo penktadienio“, – sakė V. Rubanienė.

Ji patikino, kad 50 tūkst. fermoje augintų audinių užmigdytos, nes „jau subrendo ir atėjo laikas“. Direktorės teigimu, anksčiau žvėreliai, auginami kailių pramonei, pagal visus reikalavimus buvo tiriami dėl infekcijos ir jų tarpe atvejų nenustatyta.

Šią savaitę pirmasis COVID-19 protrūkis užfiksuotas ketvirtadienį audinių ūkyje Jonavos rajone. Žemės ūkio ministerija šią savaitę pareiškė besitikinti, kad kiti audinių ūkiai neslėps ligos protrūkio, jeigu taip atsitiktų ir skubiai informuos tarnybas.

Lietuvoje auginamos audinės nuo koronaviruso tirtos prevenciškai, kai Danijos, o vėliau ir Ispanijos, Italijos, JAV, Nyderlandų, Švedijos ir Graikijos audinių fermose nustatyta šio viruso protrūkių.

Danijos valdžia lapkričio pradžioje pranešė, kad koronavirusas audinėse mutavo, o tai kelia rizikų, jog pakitęs virusas gali būti visiškai ar iš dalies atsparus šiuo metu kuriamoms vakcinoms, taip paverčiant jas neveiksmingomis arba veiksmingomis tik iš dalies.



NAUJAUSI KOMENTARAI

y

y portretas
Na su audinem aisku serga o kaip su opeliais .

Veryga kovido kailyje

Veryga kovido kailyje portretas
Uždėkit audinėms po kaukę ir baigtas kriukis

Pirm susirgo žmonės

Pirm    susirgo  žmonės portretas
Ejo kretė kitus žmonės ir apkretė audinės . Darbuotojai į kaleimą turi buti pasodinti už apkretimus
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių