Patvirtinta 14 sinchronizacijos projektų

Vyriausybė trečiadienį patvirtino Energetikos ministerijos pateiktą elektros energetikos projektų, vykdomų įgyvendinant elektros energetikos sistemos sinchronizacijos projektą, sąrašą, kurį sudaro 14 projektų.

Tarp pagrindinių projektų: LitPol Link jungties išplėtimas, 330 kV elektros perdavimo linijos Lietuvos elektrinė – Vilnius rekonstravimas, Šiaurės rytų Lietuvos elektros perdavimo tinklo optimizavimas ir paruošimas sinchroniniam darbui su kontinentinės Europos energetikos sistema, Harmony Link jungties statyba.

Taip pat siūloma nustatyti, kad į patvirtintą sąrašą įtraukti elektros energetikos projektai būtų laikomi neatsiejama elektros energetikos sistemos sinchronizacijos projekto dalimi ir kiekvienam iš jų visa apimtimi taikomi Lietuvos elektros energetikos sistemos sujungimo su kontinentinės Europos elektros tinklais darbui sinchroniniu režimu įstatyme nustatyti reikalavimai, suteiktos išimtys ir priskirtas ypatingos valstybinės svarbos projekto statusas.

„Tai užtikrins projekto vykdymo nuoseklumą ir skaidrumą“, – posėdyje sakė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

ELTA primena, kad Baltijos šalių elektros sistema iki šiol veikia sinchroniniu režimu sovietiniame BRELL žiede ir yra valdoma iš Maskvos. Pernai birželį buvo pasirašytas politinis susitarimas tarp trijų Baltijos šalių, Lenkijos ir EK, kuriame numatyta, kad Baltijos elektros energetikos sistema iki 2025 metų sinchroniškai veiks su Europos tinklais.

Pagal kovo 19 dieną Briuselyje pasirašytą sutartį Europos Komisija iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės Lietuvai, Latvijai ir Estijai pirmajam projekto etapui skirs 324 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių