Vyriausybė kitą savaitę imsis biudžeto pataisų dėl antiinfliacinių priemonių

Vyriausybė kitą savaitę svarstys šių metų biudžeto pataisas dėl antiinfliacinių priemonių, taip pat dėl Europos Sąjungos įvestų sankcijų Rusijai bei Baltarusijai poveikio amortizavimo ir karo pabėgėlių iš Ukrainos sąlygų gerinimo.

Posėdyje bus svarstomi Lietuvos 2022 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo pakeitimai.

„Siekiama įgyvendinti jau pristatytą infliacijos pasekmių sušvelninimo ir energetinės nepriklausomybės stiprinimo paketą, užtikrinti tinkamas priėmimo sąlygas pabėgėliams iš Ukrainos ir amortizuoti sankcijų padarinius“, – BNS sakė finansų ministrės patarėja Hermantė Brandišauskaitė.

Vyriausybė praėjusią savaitę pristatė antiinfliacinį paketą, kurio vertė siekia daugiau kaip 2 mlrd. eurų, iš jų apie 1 mlrd. eurų bus skirta įvairioms socialinėms išmokoms gyventojams bei verslui kompensuoti išaugusias elektros ir dujų kainas, o dar daugiau nei 1 mlrd. eurų sieks priemonės energetinės nepriklausomybės didinimui. 

Žmonių pajamoms didinti numatyta 315,3 mln. eurų. Iš jų – senatvės pensijoms, kurios bus didinamos 5 proc., – 106,3 mln. eurų, neapmokestinamajam pajamų dydžiui kelti nuo 460 iki 540 eurų – 103 mln. eurų, didesnėms išmokoms ir šildymo kompensacijoms – 30,3 mln. eurų, šalpos, valstybinėms pensijos didinti – 75,72 mln. eurų.

Bazinę socialinę išmoką siūloma didinti nuo 42 iki 46 eurų, valstybės remiamas pajamas – nuo 129 eurų iki 147 eurų, šalpos pensijų bazę – nuo 150 eurų iki 173 eurų, tikslinių kompensacijų bazę – nuo 126 eurų iki 138 eurų.  

Dujų ir elektros kainų dalies kompensavimui gyventojams biudžete būtų numatyta iki 570 mln. eurų, o verslui dujų ir elektros kompensavimui – 120 mln. eurų. Kita parama verslui ir kitiems nukentėjusiems sektoriams siektų 142 mln. eurų.

Siūloma valstybei subsidijuoti dalį dujų ir elektros kainų tiek gyventojams, tiek verslui – siekiama, kad kainos vartotojams augtų ne daugiau kaip 40 procentų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

fas fas

fas fas portretas
Ne nu klounai vel dalina pinigus kai visas pasaulis palukanas kelia. Nori turkija pasivyti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių