Žada sudaryti sąlygas darbuotojams, neturintiems kur palikti vaikų

Vyriausybei dėl koronaviruso grėsmės nusprendus laikinai uždaryti mokyklas ir darželius, verslas svarsto, kaip sudaryti sąlygas dirbti darbuotojams, neturintiems kur palikti mažamečių vaikų. Kai kurios įmonės taikys lankstesnį grafiką, kitos planuoja nedirbantiems žmonėms mokėti dalį atlyginimo. Tuo metu Lietuvos darbdavių konfederacija sako nežinanti, kaip elgtis.

Valstybės valdomos „Ignitis grupės“ vadovas Darius Maikštėnas teigia, kad kol bus uždarytos mokyklos ir darželiai, visos grupės darbuotojai, turintys vaikų iki 14 metų, gali dirbti iš namų, o jei tokios galimybės nėra, jie gali likti namuose ir jiems bus mokamas 50 proc. darbo užmokestis.

„Jei dirbti per nuotolį nėra galimybės, bus forminama prastova ne dėl darbuotojo kaltės ir mokamas 50 proc. darbo užmokestis“, – savo feisbuko paskyroje rašė D. Maikštėnas.

„Ignitis“ grupėje yra 22 bendrovės, kuriose dirba daugiau kaip 4 tūkst. žmonių.

Jei dirbti per nuotolį nėra galimybės, bus forminama prastova ne dėl darbuotojo kaltės ir mokamas 50 proc. darbo užmokestis.

Valstybės valdomų „Lietuvos geležinkelių“ grupė, kurioje dirba apie 10 tūkst. žmonių, sako į darbuotojų darbo grafiką žiūrėsianti lanksčiau.

„Darbuotojams, kurie turi galimybę dirbti namuose ir turi vaikų, rekomenduojame pasinaudoti ta galimybe ir likti namuose, o tie, kurie neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu ir turi vaikų, kviečiame susisiekti su vadovais ir susiderinti grafiką ar kitas priemones“, – BNS sakė „Lietuvos geležinkelių“ atstovas Tomas Digaitis.

„Kalbame apie tokias profesijas, kaip mašinistai, konduktoriai, kuriems pagal grafiką reikia važiuoti į darbą, bet jie turi vaikų, nori su jais likti, tokiu atveju jų vadovas priima sprendimą galbūt kitą mašinistą ar konduktorių paskirti“, – pridūrė jis.

Apie 600 darbuotojų turintys Vilniaus šilumos tinklai nuo pirmadienio uždarys Klientų aptarnavimo centrą, jis dirbs tik nuotoliniu būdu bei internetu. Visi galintieji dirbs iš namų taip, o su taip dirbti negalinčiais darbuotojais, neturinčiais kur palikti vaikų, bus sprendžiama individualiai, BNS sakė VŠT atstovė Edita Sirutienė.

Lietuvos darbdavių konfederacijos vadovas Danukas Arlauskas sako kol kas negalintis pateikti jokių rekomendacijų įmonėms, kaip elgtis.

„Tik šiomis dienomis pradedama rimtai žiūrėti į tai, kas vyksta. Dabar prasidėjo visi draudimai (...) Dabar susiduriam su visomis problemomis, yra totalus neaiškumas ir nežinom apskritai, iki kokio masto tas neaiškumas dar išsirutulios“, – BNS sakė D. Arlauskas.

Anot jo, labiausiai viruso paveiktuose sektoriuose – turizmo ir transporto – darbuotojai išeina atostogų, tačiau yra grėsmė, kad į darbą jie nebegrįš, dėl įmonių patiriamų nuostolių bus atleisti. 

„Formaliai išeina į atostogas, bet visi puikai supranta, jei kalbėsime apie turizmo sektorių, iki metų pabaigos bus chaosas, nebus darbo“, – sakė D. Arlauskas.

Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį sakė, kad darbdaviams rekomenduojama leisti darbuotojams, turintiems vaikų, leisti dirbti nuotoliniu būdu, o jei tokios galimybės nėra, turėtų būti išduodami nedarbingumo pažymėjimai. Tai bus galima daryti ir atgaline data. Siūloma, kad šis laikotarpis švietimo įstaigose būtų laikomas moksleivių atostogomis.

Tuo metu D. Arlauskas pabrėžia, kad jei tėvai masiškai prašys nedarbingumo pažymėjimų, „Sodra“ neatlaikys“.

„Jei visi totaliai pradės imti nedarbingumą, ar mūsų „Sodra“ atlaikys visą šitą, ar procesas bus valdomas. Tas pasakymas gali išprovokuoti labai rimtas pasekmes“, – teigė darbdavių konfederacijos vadovas.

Vyriausybė ketvirtadienį dėl koronaviruso grėsmės nusprendė dviem savaitėms sustabdyti visų šalies švietimo, kultūros, sporto ir laisvalaikio įstaigų veiklą, uždrausti keliones į kai kurias valstybes.

Galutinai pritarus VESK vadovui Aurelijui Verygai, sprendimas dėl švietimo įstaigų įsigalios nuo penktadienio ir kol kas truks iki kovo 27-osios.

S. Skvernelis pabrėžė, kad penktadienį sprendimas dėl švietimo įstaigų dar bus rekomendacinis, nuo pirmadienio – jau privalomas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

varnas

varnas portretas
aš nerandu žodžio, kur matyta juk nuo gruodžio mėn buvo aišku kur kas bus, taip visi kurėjai tik tampė guma ir fokusus kurė, tokiom rizikos sveikatos salygom, reikėjo juk galvoti, ruoštis sudaryti darbuotojams neturintiems kur dėti vaiku palikti, be globos taip ką jus dabar ponai žadatę juk 30 metu kaip esate pažaduku kurpiu melagiu išradėjai, kas pasikėitė, ir dabar kada viskas galas viskam, ima ir visas priemones uždaro iš sykio, o ką sako ponas priemjeras ministru pirmininkas, juk pradėjo vakar fokuso kalbas vesti ir net žvirblio balsu čiulbėti , savo gerumu, o koks aš esu, imkite ir nors tolimu susisekimo darbais per kompiuteri dirbkite, taip ar čia tokio lygio pono kalbos tikslas buvo išsakytas, juk durniaus ženklais mes nesusikalbam, kur jūsų užmačiu reformu darbai buvo atliekami iki ir dabar, visus jus reikia nurašyti, į atsarga , juk nesugebat, žmoniu gerovei dirbti, trinaties ir vieni kitus smerkiate, baikta, žodžiu nėra , nauju bajerio gudrybiu,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių