Tarnybos užverstos skundais: vairuotojai įtaria, kad degalinėse yra mulkinami

  • Teksto dydis:

Šiais laikais, kai viskas brangu, norisi sutaupyti kiekvieną eurą, akys vis atidžiau stebi ir skaitiklius degalinėse pilantis kurą. Yra keletas skundų Lietuvos metrologijos inspekcijai, kad degalinės gali nusukti benzino arba dyzelino. Tokių skundų per pastarąjį pusmetį padaugėjo. Kaip jie tiriami ir kiek tokių skundų yra? Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su Lietuvos metrologijos inspekcijos viršininku Vaidu Griciumi.

– Jeigu palygintume 2021 metų duomenis su 2022 metų duomenimis, tai per praėjusius metus gavome dvylika skundų dėl galimai netinkamos degalinių veiklos, o šiais metais per pusę metų gavome jau penkiolika. Suaktyvėjimas yra akivaizdus, bet, mūsų nuomone, tai lemia padidėjusios degalų kainos ir vartotojai pradeda labiau atkreipti dėmesį, ar įpylė tiek degalų, kiek reikėjo.

– Dėl ko žmonės skundžiasi?

– Dažniausiai skundžiasi, kad, pavyzdžiui, bakas yra 40 litrų talpos, o užsipylė žmogus už 45 litrus. Pagrindinis skundas – kad įpylė daugiau, nei yra bako talpa. Reikia įvertinti tam tikrus dalykus, ką vartotojai kartais pamiršta, kad techninėse specifikacijose nurodytos kuro talpos yra nurodytos techninės – be rezervo. Kartais rezervas būna numatytas siekiant išvengti tam tikrų nelaimių, jog įpylus degalų prie tam tikro temperatūros režimo neįvyktų nelaimė.

– Kaip skundai tiriami, vertinami?

– Mes atvažiuojame, pasižiūrime, ar degalinės matavimo priemonės yra metrologiškai patikrintos. Jos turi būti su galiojančia patikra. Taip pat pažiūrime, ar ant matavimo prietaisų yra plombavimo schemos. Jos turi būti nepažeistos. Jeigu plombavimo schema pažeista, tai sudaroma prielaida galimai klastoti tam tikrus duomenis. Dažniausiai skundžiamas dozavimas, kai pili iš pistoleto ir pribėga daugiau, nei turėtų būti. Šiuo atveju kviečiamės kolegas iš paskirtų įstaigų, akredituotų laboratorijų, kurios turi reikiamą įrangą ir gali tiksliai pamatuoti. Kiek šiemet tyrėme skundų, su dozavimu nebuvo nė vieno pasiteisinusio skundo. Dviejose degalinėse radome plombavimo schemų pažeidimus.

– Ar tiriate kiekvieną skundą?

– Taip, mes privalome tirti kiekvieną skundą. Galime netirti anoniminių skundų. Tačiau jeigu matome pagrįstų argumentų, mes galime tirti. Ne anoniminius skundus mes visada ištiriame ir parašome tyrimo rezultatus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar yra buvę, kad degalinės nusukinėtų benzino arba dyzelino?

– Buvo toks atvejis, labiau gudravimas. Yra leistina paklaida – 0,5 proc. Toje istorijoje buvo nemažai atvejų, kai degalinė susireguliuoja degalų pylimo įrangą, kad leistina paklaida būtų jų naudai. Dabartiniu metu, kai darėme patikrinimus, šios paklaidos nebeliko, tad darome išvadą, kad verslas tampa sąmoningesnis ir labiau stengiasi atliepti vartotojų poreikius.

– Ar jie gali gauti baudas?

– Taip. Baudos yra nuo 300 iki 5 tūkst. eurų arba 3 proc. nuo apyvartos, bet ne daugiau kaip 15 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Užtenka visiems , ir degalinėms, ir metrologijai. Nei vienas neskursta pamažinus litrą.

Tadas

Tadas portretas
Kretingoi tiek trevena tiek viada suka kura ir vargo nemato benzina pili i bambali skaiciukai rodo 2.85l o bambalys net 2.5l nerodo labiau 2.25l su dujom tas pats bakas gamykliskai 43l talpos plude sukelta iki 42l uzpylimo ribos bet degalinei eina ipilt kartais net 44.5l dizelina pili i bambali skaiciukas rodo 20.4l o ant taros iki 20l ribos dar kokie 2l nedapilta vienu zodziu daug kur suka ir po 10-15% nuo turio tik vieniems paknisus prota bando teisintis ale viskas veikia gerai nesamone ir panasiai o kiti net neneigia atsako mums irgi gyvent reikia.

Psichiatro asistentas

Psichiatro asistentas  portretas
Na, sakykim, su bakais ir jų rezervu išsivartė. O kaip tada su dujų balionais? Ten rezervo nėra. Jokio. Niekur. O į 42 litrų balioną sėkmingai gali įsipilti ir 47 ir 49 litrus. Apie dujų kokybę jau nekalbu. Tas pats auto su balionu užpiltu Vilniuje nuvažiuoja maks 370 km, o lenkijoje 450km... Matyt, kol nebus paleistos pekenais kelios kokio nors gražaus tinklo degalinės, tvarkos nesulauksime.
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių