V. Vasiliauskas apie kitų metų biudžeto formavimą: bus labai įtempta

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas sako, kad kitų metų biudžeto formavimo procesas turėtų būti įtemptas.

„Tikrai nebus lengvas kitų metų biudžeto formavimas, nes jau šie metai, kiek žinoma iš viešos informacijos, biudžeto pajamų prasme, yra atsilikimas nuo plano ir jis visiškai natūralus, susijęs su įjungtomis pagalbos priemonėmis, todėl pajamų dalis bus labai įtempta“, – sakė V. Vasiliauskas.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas pabrėžė, kad bus svarbu teisingai panaudoti ES Atsigavimo fondo lėšas.

„Yra labai svarbu tuos papildomus pinigus, kurie ateis europiniu mastu, kai kalbame apie Atsigavimo fondą, tai juos panaudoti labai tikslingai, sukuriant prielaidas ateičiai. Kitaip sakant, ne einamosioms reikmėms, o sukuriant potencialą ateičiai. Tik ekonominė plėtra ateityje padės mums suvaldyti šiandien natūraliai išaugusią valstybės skolą. Čia dėčiau pagrindinį akcentą“, – teigė jis, pridurdamas, kad paramos nuo pandemijos nukentėjusiems lėšos turėtų atsidurti biudžeto eilutėse.

„Norėtųsi, kad visos priemonės, tiek pajamų, tiek išlaidų prasme, atsidurtų biudžete, skirtingai kaip kad šiandien turime situaciją, kai parama, kuri suteikiama COVID-19 kontekste, ji yra už biudžeto. Mano asmenine nuomone, taip neturėtų būti“, – sakė V. Vasiliauskas.

Iš ES Gaivinimo ir atsparumo fondo Lietuvai numatyta 2,4 mlrd. eurų.

V. Šapoka: papildomų įsipareigojimų, ypač ilgalaikių, reikia vengti

Finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad kitų metų biudžete reikia vengti papildomų įsipareigojimų, ypač ilgalaikių.

„Lietuvos ekonomika pirmąją koronoviruso bangą atlaikė geriau, nei buvo prognozuota, tačiau rengiant 2021 metų biudžetą turi būti įvertinta tai, kad tolesnė COVID–19 pandemijos raida pasaulyje ir jos poveikis ekonomikai nėra aiškus. Papildomų įsipareigojimų, ypač ilgalaikių, reikia vengti, turime galvoti apie saugų biudžetą ir siekti, kad valdžios sektoriaus skola, išaugusi šios krizės metu, grįžtų į mažėjimo tendenciją“, – komentare Eltai sako V. Šapoka.

Ministro teigimu, planuojant kitų metų biudžetą, tarp prioritetų įvardijamas ekonomikos struktūros keitimas, pridėtinės vertės kūrimas, investicijos į inovacijas.

Jis taip pat nurodė, kad Finansų ministerija kitą savaitę skelbs atnaujintas makroekonomikos prognozes, kuriuo grindžiamos būsimo biudžeto projekcijos.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis anksčiau sakė, kad kitų metų biudžetas bus perteklinis. Tuo metu premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad ekonominiai rodikliai kitais metais leis indeksuoti pensijas, tačiau tuo abejoja Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis, kurio teigimu, „Sodros“ rezervas, iš kurio indeksuojamos pensijos, didžiąja dalimi yra išnaudotas.

Tuo metu Eltos kalbinti ekonomistai pabrėžia, kad kitų metų biudžete reikia vengti nebūtinų išlaidų bei sudaryti palankias sąlygas verslui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
eitų geriau slyvas ėsti

Blusius

Blusius portretas
Kada išvys pagaliau lauk tą storašiknį su želete,nes užsienio bankai gyvena aukso amžių,o paprasti indėlininkai yra lyg bankų vergai.

žiū

žiū portretas
Įdomu, iš kieno ,,kišenės" gyvena pabėgėliai? Jei lietuvių-mokėtojų - tai aš nesutinku ir prieštarauju! Siūlyčiau seimo milijonieriams įsteigti pabėgėlių pašalpos fondą ir juos remti.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių