V. Šapoka: NT ir taršos mokesčiai neišvengiami, bet juos įvesti trukdo rinkimai

Finansų ministras Vilius Šapoka Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdyje sakė, kad nekilnojamojo turto (NT) ir automobilių taršos mokesčiai Lietuvoje yra reikalingi, bet juos įvesti trukdo rinkimai.

„Vėliau ar anksčiau turime grįžti prie gilesnės diskusijos dėl NT ir automobilių taršos mokesčių. Manau, kad šie mokesčiai – neišvengiami. Kai bus politinė valia, tada jie atsiras. Dabar turime kelerius rinkimus, nežinau, kiek tai realu, bet aš nuo pat pradžių aiškiai palaikau šiuos mokesčiusׅ“, – BFK posėdyje sakė V. Šapoka.

Anot finansų ministro, įvedant NT mokestį reikia atsižvelgti į tai, kad Lietuvos situacija, lyginant su skandinavais, labai skiriasi.

„Jei ten (Skandinavijoje. – ELTA) NT sukoncentruotas trečdalyje visuomenės, pas mus 90 proc. visuomenės narių turi savo nuosavą būstą. NT diferenciacija yra žymiai mažesnė, todėl nelygybės mažinimas per NT mokestį turi aiškias ribas.

Tarptautinė praktika rodo, kad socialiai jautrios grupės būtų eliminuotos nuo tokio mokesčio mokėjimo, todėl labai ženklių pajamų tikėtis nevertėtų, juolab Lietuvoje viso NT vertė yra labai maža, nes daugelis turto yra sovietmečiu statyti daugiabučiai, kurių vertė nėra didelė. Remiantis Europos Centrinio Banko tyrimu, mūsų visas NT yra vertas vos trečdalio ES vidurkio. Jei mes įvedame panašų tarifą, kaip kitose šalyse, galime tikėtis nuo kelių iki keliolikos milijono eurų papildomų pajamų“, – kalbėjo V. Šapoka.

Ministro teigimu, automobilių taršos mokestis reikalingas derinant paskatas ir įvairius registracijos mokesčio variantus, nes nepasikeitus Lietuvos automobilio parko struktūrai, ateinantį dešimtmetį teks mokėti šimtus milijonų eurų už taršos leidimus.

Kaip EK nurodo savo rekomendacijose, Lietuvoje, nepaisant įvairių priemonių kovoti su šešėline ekonomika, mokesčių surinkimas išlieka žemas, o PVM atotrūkis – vienas didžiausių ES. Neišnaudojamos galimybės surinkti mokesčius iš šaltinių, kurių apmokestinimas mažiau kenkia ekonominiam augimui, tokių kaip nekilnojamasis turtas ar automobiliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
kada sumokesi valdziai tarsos mokesti gamta bus svari

Anonimas

Anonimas portretas
Kada jie pradės galvoti jog prieš amžinai įvėdinėjant naujus mokesčius ar keliant akcizus pradžiai neišvengiant reikia kad būtų normalus europietiški atlyginimai, pensijos, soc garantijos, o tada jau pirštais badyti į europą sakant kad ten taip yra vadinasi ir pas mus taip turi būti. Toks vaizdas kad valdžioje kelis dešimtmečius vieni imbecilai kurie yra visiški impotentai valstybės valdyme ir dėl tokio valdymo nesurenkant pinigų į biudžeta tesugeba tik mokesčiais apkrauti. Kelintus metus jau ES o europietiški tik kainos ir mokesčiai. Senai laikas jau 1926 pakartoti ir išvaikyti tą parazituojančių valdžiagyvių gaują. Mums amžinai kartoja senus komunistinius lozungus jog dar mažai laiko praėjo ir šviesus rytojus bus rytoj dar reikia palaukti. Kai tuo tarpu tarpukario Lietuvoje išėjus iš carinės Rusijos imperijos kažkodėl nereikėjo laukti šviesaus rytojaus ir Lietuva ekonomiškai labai gretai tapo ne ką prastesnė nei kitos vakarų europos šalys.

GGG

GGG portretas
Taršos mokesti šiuo metu paslėptas kuro akcize, o NT visuotiniame šiukšlių mafijos marazme kai mokama ne už šiukšlinimą, o už turimą NT tai gal ir praneštumėt ponai valdininkai EU kad du kartus apmokestinti tapati kažkaip neišeina...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių