- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Tvaresnių produktų pristatyme – dėmesys žemės ūkiui: atidarė instaliaciją „Karvė be dėmės“
-
Tvaresnių produktų pristatyme – dėmesys žemės ūkiui: atidarė instaliaciją „Karvė be dėmės“
-
Tvaresnių produktų pristatyme – dėmesys žemės ūkiui: atidarė instaliaciją „Karvė be dėmės“
-
Tvaresnių produktų pristatyme – dėmesys žemės ūkiui: atidarė instaliaciją „Karvė be dėmės“
-
Tvaresnių produktų pristatyme – dėmesys žemės ūkiui: atidarė instaliaciją „Karvė be dėmės“
-
Tvaresnių produktų pristatyme – dėmesys žemės ūkiui: atidarė instaliaciją „Karvė be dėmės“
-
Tvaresnių produktų pristatyme – dėmesys žemės ūkiui: atidarė instaliaciją „Karvė be dėmės“
-
Tvaresnių produktų pristatyme – dėmesys žemės ūkiui: atidarė instaliaciją „Karvė be dėmės“
-
Tvaresnių produktų pristatyme – dėmesys žemės ūkiui: atidarė instaliaciją „Karvė be dėmės“
-
Tvaresnių produktų pristatyme – dėmesys žemės ūkiui: atidarė instaliaciją „Karvė be dėmės“
-
Tvaresnių produktų pristatyme – dėmesys žemės ūkiui: atidarė instaliaciją „Karvė be dėmės“
-
Tvaresnių produktų pristatyme – dėmesys žemės ūkiui: atidarė instaliaciją „Karvė be dėmės“
-
Tvaresnių produktų pristatyme – dėmesys žemės ūkiui: atidarė instaliaciją „Karvė be dėmės“
-
Tvaresnių produktų pristatyme – dėmesys žemės ūkiui: atidarė instaliaciją „Karvė be dėmės“
Žemės ūkis yra atsakingas už daugiau nei 20 proc. klimato atšilimą sukeliančių dujų emisijų pasaulyje. Siekdami spręsti šią problemą, žemės ūkio technologijų kūrėja bei ekologiškų produktų gamintoja „AUGA group“ renginio visuomenei metu pristatė Lietuvoje užaugintų tvaresnių ekologiškų produktų liniją, o menininkė Jolita Vaitkutė – naują instaliaciją „Karvė be dėmės“.
Instaliacija siekia atkreipti dėmesį į tvaresnį maistą
Menininkei J. Vaitkutei tvarumas visada buvo svarbi kūrybos tema, kuria stengiasi atkreipti žmonių dėmesį į įvairias aplinkosaugos problemas. Darbuose atsispindinčios aštrios temos verčia visuomenę permąstyti savo kasdienius pasirinkimus ir jų poveikį aplinkai.
„Sužinojusi, kad žemės ūkis kasmet sugeneruoja tokį didelį kiekį emisijų, ėmiau ieškoti būdų, kaip atkreipti žmonių dėmesį į šią aplinkosaugos problemą. Savo kūryboje daug dėmesio skiriu tvariam vartojimui, tad nauju darbu „Karvė be dėmės“ noriu perteikti žinutę apie tvaresnių produktų pasirinkimo svarbą. Juk kiekvieno iš mūsų mažas žingsnis gali prisidėti prie didelių pokyčių ateityje“, – įsitikinusi J. Vaitkutė, kurios prisiminimai padiktavo instaliacijos objektą: „mintyse nusikėliau į savo pačios kaimą, kuriame vaikystėje bėgiojo laimingos vištos, o karvučių eidavau glostyti į žaliuojančius laukus. Šiandien kviečiu žmones pagalvoti, kokiu būdu pagamintą maistą valgote.“
Pasak J. Vaitkutės, inovatyvios „AUGA group“ kuriamos emisijas mažinančios technologijos įkvepia kurti ir garsiai kalbėti apie sprendžiamas problemas. „Inovatyvių technologijų bei žemės ūkio bendrystė suteikia tikėjimo, kad ateities kartoms neteks kentėti nuo mūsų padarytų klaidingų pasirinkimų. Tikiuosi, kad „Karvė be dėmės“ taps fenomenu, motyvuojančiu imtis veiksmų“, – tikisi menininkė.
„AUGA group“ nuotr.
Jos darbas iki gegužės 15 d. bus eksponuojamas „ISM vadybos ir ekonomikos universitete“, adresu Gedimino pr. 7, Vilniuje. Nuo gegužės 16 d. kūrinys bus perkeltas į prekybos ir laisvalaikio centrą „Panorama“.
Misija be kainos gamtai
Kartu su J. Vaitkutės instaliacija renginyje pristatyta ir naujoji „AUGA group“ tvaresnių ekologiškų produktų linija. Produktus bus galima įsigyti prekybos tinkluose „Rimi“, „Iki“, „Maxima“ ir kitose parduotuvėse Lietuvoje.
„AUGA group“ siekia sumažinti maisto gamybos grandinės daromą poveikį aplinkai. Pirmiausia – mažinant klimato kaitą sukeliančių dujų emisijas žemės ūkyje, kuris atsakingas už didžiausią maisto produktų emisijų dalį. Todėl „AUGA group“ diegia jau egzistuojančias tvaresnio žemės ūkio praktikas ir kuria unikalias emisijas mažinančias technologijas, kurių sektoriui trūksta. Tam, kad vartotojai kasdien galėtų rinktis Lietuvoje užaugintus produktus, kurie yra ne tik ekologiški, bet ir draugiškesni aplinkai“, – sako „AUGA group“ generalinis direktorius Kęstutis Juščius.
Naują produktų liniją sudaro įprasti kasdienio vartojimo produktai: lietuvių dažniausiai vartojamas pienas, taip pat kefyras, varškė, grietinė, avižiniai dribsniai, kiaušiniai. Produktų žaliavos yra užaugintos Lietuvoje, ekologiškai ūkininkaujančiose „AUGA group“ bendrovėse. Produktų perdirbimui „AUGA group“ pasitelkė vietos perdirbėjus.
K. Juščiaus teigimu, žaliavų auginimo procese, „AUGA group“ ne tik laikosi ES ekologinės žemdirbystės reikalavimų – nenaudoja cheminių trąšų ar kitų preparatų, užtikrina gyvūnų gerovę, bet ir daro daugiau nei reikalauja standartai. „AUGA group“ taiko žemdirbystės technologijas, leidžiančias kaupti organinę anglį dirvožemyje, išsaugoti bioįvairovę. „AUGA group“ taip pat naudoja žaliąją elektros energiją ir veikia sinergijoje tarp skirtingų ūkio veiklų – taiko žiedinės ekonomikos principus.
„AUGA group“ nuotr.
Be šių sprendimų, „AUGA group“ taip pat kuria technologijas, trūkstamas rinkoje, kurios leis reikšmingai sumažinti žemės ūkio sukuriamas emisijas. „AUGA group“ sukurtas biometanu ir elektra varomas traktorius „AUGA M1“, skirtas profesionaliam naudojimui, iš pirmosios gamybinės partijos jau pradėjo bandymus „AUGA group“ laukuose. Vienas toks traktorius, varomas biometanu, sumažina anglies dvideginio emisijas iki 100 tonų per metus, lyginant su dyzelinu varomais analogais.
Tvarūs produktai – jūsų receptuose
Produktų ir meninės instaliacijos pristatymo metu žurnalistas, kulinaras Vytaras Radzevičius pirmasis išbandė naujuosius „AUGA“ produktus ir renginio dalyviams pagamino tvaresnių varškėčių, kurių receptą pats ir sukūrė. Kone kasdien virtuvėje besisukantis kelionių laidų vedėjas džiaugėsi, kad Lietuvoje galėsime pradėti rinktis tvaresnes produktų alternatyvas.
„Tvariau užauginti maisto produktai – tai paprasčiausia galimybė kiekvienam, gaminančiam namuose, prisidėti prie švaresnės mūsų visų ateities. Kviečiu pasigaminti tvaresnių varškėčių pagal mano sukurtą receptą ir įsitikinti, jog slaptas ingredientas tobulo skonio patiekaluose yra ne tik meilė maistui, bet ir atsakingas jo auginimas“, – kviečia V. Radzevičius.
Išbandykite V. Radzevičiaus sukurtą varškėčių receptą su naujais tvaresniais ekologiškais „AUGA“ produktais.
„AUGA group“ nuotr.
RECEPTAS
Trims varškėčių porcijoms prireiks:
1. Stiklinės 3,5 proc. riebumo eklogiško „AUGA“ pieno;
2. 10 kupinų šaukštų greitai paruošiamų, viso grūdo dalių, ekologiškų „AUGA“ avižinių dribsnių;
3. 180 g ekologiškos „AUGA“ varškės;
4. Dvejų „AUGA“ ekologiškų kiaušinių;
5. Šaukštelio cinamono;
6. Šaukštelio vanilinio cukraus;
7. Žiupsnelio druskos.
Gamybos eiga:
1. Pieną užpilkite ant greitųjų avižinių dribsnių ir palikite 10-15 min.
2. Varškę ištrinkite su kiaušiniais, druska ir vaniliniu cukrumi iki vientisos masės.
3. Suberkite į varškę cinamoną ir išbrinkusius avižinius dribsnius.
4. Rankomis formuokite rutuliukus, o po to suplokite iki blynelių ir dėkite į keptuvę.
5. Kepkite iš abiejų pusių, kol apskrus.
6. Valgykite su grietine, uogiene arba trintomis braškėmis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Naujųjų naktį viešbučiai bus užpildyti, tačiau metų pradžia bus sunkesnė
Naujųjų metų naktį Lietuvos viešbučiai bus beveik visiškai užimti, tačiau pirmoji sausio savaitė jiems bus sunki, sako šio verslo atstovai. ...
-
LEA – apie prieššventinės savaitės vidutinę elektros kainą biržoje
Prieššventinės savaitės vidutinė elektros kaina biržoje sudarė 0,056 Eur/kWh ir buvo viena mažiausių 2024-aisiais, o per savaitę šalyje pagaminta net 88 proc. visos suvartotos elektros energijos. Kaip praneša Lietuvos energe...
-
Interneto parduotuvių atstovai: „Juodojo penktadienio“ savaitė ateityje aplenks kalėdinę
Prekybininkai pastebi, kad „Juodojo penktadienio“ išpardavimų savaitė ne vienerius metus iš eilės tampa bene didžiausiu apsipirkimo įvykiu Baltijos šalyse ir reikšmingai konkuruoja su kalėdinio laikotarpio pardavim...
-
LEA: degalai šiuo metu pigesni nei pernai
Šiemet švenčių dienomis degalai Lietuvos degalinėse 3–4 proc., arba 4–5 centais už litrą pigesni nei pernai tuo pačiu metu, praneša Lietuvos energetikos agentūra (LEA). ...
-
Ekonomistai įvertino, kas 2025 m. brangs labiausiai
Statistikams gruodį fiksuojant 1,8 proc. išankstinę metinę bei 0,1 proc. mėnesio infliaciją, BNS kalbinti ekonomistai prognozuoja, jog vartotojų kainų indeksas kitais metais toliau augs. ...
-
Panevėžio savivaldybė: pabėgėliai iš Ukrainos ir kitąmet galės naudotis lengvatomis1
Penktadienį posėdžiavusi Panevėžio miesto savivaldybės taryba nusprendė pratęsti nuo 2022 m. pavasario Ukrainos karo pabėgėliams taikomas viešojo transporto lengvatas. ...
-
Čmilytė-Nielsen: Žemaitaitis kelia įtampą koalicijoje visai kitu tikslu46
Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad socialdemokratų vedamos Vyriausybės programos vykdymas reikalaus ambicingų ir skausmingų planų, kaip surinkti daugiau lėšų į valstybės biudžetą. Politikė jau dabar įžv...
-
Uostamiesčio skolų kreivė: kaip klaipėdiečiai tvarko savo finansus?
Baigiantis kalendoriniams metams, paprastai siekiama nepalikti skolų naujiesiems. Tačiau tarp klaipėdiečių yra tokių, kurie šių nuostatų nepaiso. Vis dėlto antstoliai, vertinantys uostamiesčio skolininkų situaciją, konstatuoja, kad Klaipėdo...
-
Mažmeninė prekyba šiemet augo, o restoranų apyvarta smuko1
Mažmeninė prekyba per 11 šių metų mėnesių, palyginti su tuo pat laiku 2023 metais, augo 4,3 proc. ir siekė 17,6 mlrd. eurų. ...
-
Skelbia, kaip kitąmet bus vertinamos užsiimančių individualia veikla pajamos4
„Sodros“ pensijos taško vertė kitąmet sudarys 7,16 euro, o kad jį įgytų individualia veikla pagal pažymą užsiimantis asmuo 2025-aisiais turės uždirbti ne mažiau kaip 40 169 eurų pajamų, penktadienį rašo „Verslo ži...