Siūlo planą, kaip sumažinti kainų augimo naštą gyventojams

Siekiant išvengti valstybėje skurdo ir socialinės atskirties augimo Vyriausybei siūloma nedelsiant paruošti kainų augimo naštos gyventojams kompleksinį mažinimo priemonių planą; peržiūrėti akcizų politiką ir svarstyti galimybes mažinti akcizo mokestį kurui.

Šios priemonės siūlomos Lietuvos regionų frakcijos įregistruotame rezoliucijos projekte „Dėl kainų augimo naštos gyventojams kompleksinio mažinimo priemonių plano“.

Ši frakcija siūlo diferencijuoti PVM mokesčio tarifą, užtikrinant 5 proc. lengvatinį tarifą būtiniausiems maisto produktams ir svarstyti papildomą PVM tarifo mažinimą centralizuotam šildymui, dujoms, karštam vandeniui bei kitų rūšių kuro, skirtom individualių gyvenamųjų namų šildymui.

Taip pat siūloma  amortizuoti infliacijos įtaką vaikų prekėms, paslaugoms bei ugdymui didinant vaiko pinigus iki 100 eurų kiekvienam vaikui 2022 m. ir iki 120 eurų nuo 2023 m.

Lietuvos regionų frakcija ragina  užtikrinti socialinių išmokų ir pensijų didinimą ir susieti socialinės pašalpos ir teisių į kai kurių paramos išmokų indeksavimą su infliacijos augimu.

Rezoliucijos projekte siūloma užtikrinti ne tik mažas, bet ir vidutines pajamas gaunančių asmenų galimybes pretenduoti į būsto šildymo, karšto vandens ir komunalinių išlaidų kompensacijas; taip pat didinti finansinę pagalbą smulkaus ir vidutinio verslo sektoriaus įmonėms ir taip stabilizuoti nuo pandemijos pradžios augantį nedarbo lygį.

Projekto autoriai siūlo  parengti išlaidų kompensavimo mechanizmą savivaldybių komunalines bei keleivių vežimo paslaugas teikiančioms įmonėms, užtikrinant teikiamų paslaugų kainų stabilumą galutiniam vartotojui sudėtingu laikotarpiu.

Rezoliucijos projektą siūloma priimti, atsižvelgiant  į augantį infliacijos rodiklį, kuris jau pasiekė 8 procentus, kuro, dujų ir elektros kainas bei užsitęsusias Covid-19 pandemijos pasekmes.

„2021-2022 m. Vyriausybės pastangų ir priemonių mažinančių kuro, dujų, elektros ir kitų energetikos išteklių augimo įtaką galutinėms vartotojų sąskaitoms bei prekių kainoms nepakanka“, – konstatuojama rezoliucijos projekte.

Jame pažymima, kad auganti infliacija palies savivaldybių ir įmonių veiklą, kurios privalės didinti komunalinių, keleivių vežimo bei kitų paslaugų kainas, kas taip pat reikšmingai padidins gyventojų būtinąsias išlaidas.

Lietuvos regionų frakcijos nuomone,  valstybės finansinė parama tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims šiuo sudėtingu laikotarpiu paskatintų vidaus vartojimą, pagyvintų šalies ekonomiką, prisidėtų prie žmonių saugumo jausmo augimo,

Rezoliucijos projektą įregistravo Lietuvos regionų frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė, jos pavaduotojas Jonas Pinskus ir šios frakcijos nariai Beata Petkevič, Valdemaras Valkiūnas, Petras Gražulis, Agnė Širinskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pensininkė

pensininkė portretas
patys sudaro sąlygas kainas kelti o paskui ,kaip kokie geručiai, suks galvas kaip čia apgavus tuos gyventojus kad mes jais rūpinamės baisesnės valdžios nebuvo

WC

WC portretas
Yra vienas budas-tai nusluot landzbergiu sunauja ir viskas bus gerai.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Pasvajokit,kad konsevatotiai mažintų akcizus.Atvirkščiai-jie mąsto,ką čia dar pabranginus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių