Siekiama iš rinkos išguiti suyrančius plastikinius pirkinių maišelius

Seimas spręs, ar nuo 2020 metų dar labiau sugriežtinti plastiko maišelių naudojimą – norima uždrausti Lietuvoje ir gaminti, ir tiekti į rinką dviprasmiškai vertinamus aerobiškai skaidžius plastikinius pirkinių maišelius.

Seimas antradienį priėmė svarstyti tai numatančią Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pataisą, kurią parengė Aplinkos apsaugos komiteto narė „valstietė“ Virginija Vingrienė. Už tai, kad pataisos Seime būtų svarstomos, balsavo 57, prieš – liberalas Jonas Liesys, o susilaikė 22 parlamentarai.

„Šį plastiką siūlome išimti iš rinkos. (...) Nemažai prekybos centų tokio plastiko jau patys atsisako“, – teigė V. Vingrienė.  

Ekonomikos komiteto narys konservatorius Jurgis Razma taip pat siūlo ir uždrausti Lietuvoje prekiauti aerobiškai skaidžiais plastikiniais maišeliais.

„Pati pataisos autorė pasakė, kad Lietuvoje tokių maišelių niekas negamina, o kiti gamintojai mus galės užversti tokiais maišeliais“, – piktinosi parlamentaras. 

Liberalas Eugenijus Gentvilas norėjo sužinoti, kai šio plastiko uždraudimas „atsilieps žmogui, vaikštančiam į parduotuvę, pakuojančiam daiktus“.

Anot V. Vingrienės, aerobiškai skaidūs maišeliai ne tik yra trumpaamžiai, nes greit suyra į gausybę mažų gabaliukų, bet ir kenksmingesni nei iš paprasto plastiko. Anksčiau šie maišeliai laikyti ekologiškesniais, mažiau teršiančiais aplinką, bet dabar požiūris keičiasi ir jų siekiama iš viso atsisakyti.

Pasak jo, tokių maišelių naudojimas klaidingai formuoja ekologiškumo principus: „Šio plastiko skilimo procesas yra ilgai užtrunkantis, jis suskyla į mirkoplastikus, kuris padaro žymiai didesnę žalą aplinkai, negu kiti plastikai“.

Seimas nuo 2019 metų leido prekybininkams neimti mokesčio tik už labai plonus (plonesni kaip 15 mikronų) plastiko maišelius, kurie būtini higienos tikslais arba skirti nefasuotiems maisto produktams.

15–50 mikronų storio maišelių pirkėjams nebegalima dalinti veltui, jie apmokestinami. 

Nuo 2021-ųjų vidurio Europos Sąjungoje įsigalios draudimas tiekti rinkai plastikinius ausų krapštukus, stalo įrankius, lėkštes, šiaudelius, gėrimų maišiklius, oro balionėlių lazdeles, taip pat iš aerobiškai skaidaus plastiko pagamintus vienkartinius gaminius ir maisto tarą, gėrimų indelius ir jų dangtelius, pagamintus iš polistireninio putplasčio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Debilai , išsitaisykite gramatines klaidas straipsnyje. Gėda skaityti...

...

... portretas
Suirimas nereiškia pranykimo, jie tik subyra į smulkias daleles ir... toliau suėdami būna.

Vila

Vila portretas
Kodel siekiama isguiti suyrancius? Gal geriau isguiti nesuyrancius,kurie tersia aplinka ir baigia uzpildyti juras ir vandenynus? O yrantys gerai,nes po kiek laiko ju nelieka. Ko jie blogi?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių