Siekiama pertvarkyti turto įkeitimo procedūrą: bus paprastesnė ir pigesnė

Teisingumo ministerija siekia supaprastinti procedūras, susijusias su turto įkeitimo sandoriais. Planuojama sudaryti sąlygas plačiau naudoti elektronines priemones, vykdyti paprastesnį – be notarų pagalbos – hipotekos sandorių išregistravimą. Seimas po pateikimo pritarė ir priėmė toliau svarstyti Civilinio kodekso ir lydimųjų įstatymų pataisas, nustatančias naują turto įkeitimo tvarką.

„Norime supaprastinti, sutrumpinti ir atpiginti turto įkeitimą, kad žmonės negaištų tam daug laiko, galėtų pasinaudoti šiuolaikinėmis technologijomis, – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. – Įstatymais būtų nustatyta, kad notarui nebereikės privalomai tvirtinti kilnojamojo turto sandorių, taip pat nekilnojamojo išregistravimo sandorių. Biurokratinės ir finansinės naštos mažėjimas svarbus ir gyventojams, ir verslui“. 

Šiomis pataisomis bus siekiama skaitmenizuoti kilnojamojo turto, pavyzdžiui, automobilių ar kitų vertingų daiktų ir medžiagų, įkeitimo sandorių registravimą. Dabar tai gana brangus, ilgas ir sudėtingas procesas, nes notaras turi dalyvauti sudarant įkeitimo tvirtinimo sandorius ir perduodant duomenis registrui.  

Už įkeitimo patvirtinimą tenka sumokėti nuo 0,2 iki 0,3 proc. daikto vertės (ne mažiau kaip 14,48 eurų ir ne daugiau kaip 144,81 euro). Per praėjusius metus buvo įregistruoti tik 3 148 sutartiniai įkeitimai, kuriuos turėjo patvirtinti notaras. Tai įrodo, kad dabartinis įkeitimo mechanizmas ir žmonėms, ir įmonėms yra nepatrauklus.

Mažiau notaro paslaugų reikėtų tvarkant nekilnojamojo turto – hipotekos sandorius. Be notaro pagalbos – tik elektroninėmis priemonėmis nekilnojamojo turto įkeitimą būtų galima išregistruoti.  Pavyzdžiui, kai asmuo atsiskaitys su banku už būsto kreditą, jis pateiks elektroninį prašymą Registrų centrui išregistruoti įkeitimą. 2018 m. iš viso buvo išregistruoti 22,683 tūkst. hipotekos (įkeitimo) sandoriai.

Šalims pageidaujant visuomet bus galima visus įkeitimo ir hipotekos sandorius sudaryti ir per notarą.

Priėmus siūlomus pakeitimus, būtų modernizuotas įkeitimo institutas, kuris taptų paprastesnis ir pigesnis vartotojams, būtų sukurtos naujos elektroninės paslaugos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BBD

BBD portretas
Straipsnio pavadinime praleistas žodelis "matijošaičiui"
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių