Siekiama, kad Seimas raštu įsipareigotų laikytis finansinės drausmės

Finansų ministrė iki kadencijos pabaigos norėtų priversti Seimą raštu įsipareigoti laikytis finansinės drausmės.Ministerijos siūlomi Biudžeto sandaros įstatymo pakeitimai turėtų įpareigoti Seimą patvirtinti deficito užduotis trejiems metams, pirmadienį rašo „Verslo žinios“.

„Dabar diskusijose kalbama - valstybės išlaidos per mažos, mokesčiai per dideli ir dar praskolinta viskas. Tuo pačiu metu visi yra už fiskalinę drausmę ir mažesnius mokesčius. Todėl visus tuos skaičius reikia susivesti į vieną vietą ir suprasti, kad yra pajamos, išlaidos, skylė, jeigu yra nepriteklius ir jos dydžiu auganti skola, nes niekas nesugalvojo, kuo kitu galima nepriteklių uždengti“, - interviu dienraščiui sakė Ingrida Šimonytė.

Pasak jos, ne tik pajamos ir išlaidos, bet ir pats trimetis deficito planas būtų Seimo priimamas kaip parlamentarų apsisprendimo planas ir atitinkamai visi vėlesni biudžetai būtų tvirtinami, matant tuos aiškius tikslus.

„Žiūrint į 2013 metus, tai viena iš dviejų - arba paliekame išlaidas šių metų lygio ir turim šių metų deficitą, arba, jeigu valstybė norės išleisti daugiau, didiname mokesčius. Antraip bus pažeistas Fiskalinės drausmės įstatymas“, - sakė I.Šimonytė.Kitų metų nacionalinis biudžetas prognozuojamas be deficito.

I.Šimonytės teigimu, pajamų projekcijos suskaičiuotos pagal makroekonominį scenarijų, vienintelis valdžios sektoriaus deficito šaltinis yra „Sodra“. Tačiau ministrė žada, kad jis nuosekliai mažės - 2015 metais visi viešieji finansai turėtų būti subalansuoti ir šiek tiek pertekliniai, visas deficitas eis tik iš „Sodros“.

I.Šimonytė sako, kad 2020-aisiais „Sodra“ bus atidavusi ir tas skolas, kurias pasiėmė krizei įveikti, jeigu nebus nepamatuotų sprendimų padidinti pensijas, draudžiamąsias pajamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Finansiniai nusikaltimai

Finansiniai nusikaltimai portretas
Drausmė priklauso nuo teisėtvarkos koregavimo. Visi smerkia vertelgas-milijonierius, lobstančius iš visuomenės lėšų. Siaubą sukelia loterijos ir finansiniai žaidimai. Šiuo metu reikalinga kontrolė ir paskirstymas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių