A. Sekmokas: pavyzdžių, kad atominę elektrinę būtų galima paversti dujine, nėra

  • Teksto dydis:

Premjero Sauliaus Skvernelio pasiūlymas Astravo atominę elektrinę paversti dujine elektrine nėra realistiškas ir sukelia nuostabą, pirmadienį LRT radijui pareiškė energetikos ekspertas Arvydas Sekmokas.

Anot jo, tai būtų panašu į pasiūlymą garlaivį paversti povandeniniu laivu: „Tai skirtingo mastelio įrenginiai, kurių principai panašūs, bet objekto pobūdis savo mastu, veikimu, sudėtingumu iš esmės skiriasi.“

A. Sekmoko teigimu, tokių praktiškai įgyvendintų pavyzdžių pasaulyje net nėra.

„Pasiūlymas skamba gana keistai. (...) Istorijoje pavyzdžių, kad atominę elektrinę būtų galima paversti dujine, nėra“, – teigia A. Sekmokas, kurio nuomone, toks pasiūlymas panašesnis į S. Skvernelio viešųjų ryšių kampaniją artėjant prezidento rinkimams.

„Reikėtų pradėti nuo to – kiek žinau, premjeras neturi patarėjo energetikai. Apie šitą idėją nieko nežinojo, nekomentavo, kai premjeras paskelbė „planą-chuliganą“ nei Energetikos ministerija, nei Užsienio reikalų ministerija. Ir nekomentuoja. Galėčiau vertinti, kad tai yra viešųjų ryšių žingsnis prezidentės rinkimų kampanijos kontekste.“

Seimo Energetikos komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys LRT radijui teigė  manantis, kad į Minską su tokiu pasiūlymu bus kreiptasi artimiausiu metu, bet pripažino tiksliai nežinantis, nei koks yra pats pasiūlymas, nei kas jį rengia.

„Manau, konkretūs ministerijų komentarai bus tada, kai Minskui bus išsiųstas pasiūlymas“, – svarstė V. Poderys.

BNS rašė, kad premjeras Saulius Skvernelis pareiškė žadantis pasiūlyti Baltarusijos valdžiai didžiąją dalį statomos Astravo jėgainės infrastruktūros, įskaitant tinklus ir elektros generavimo įrangą, išnaudoti dujomis kūrenamai elektrinei įrengti.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė po to pareiškė, kad Lietuvai ir toliau būtina siekti Astravo atominės elektrinės uždarymo, o kalbos apie galimą "pragmatinį požiūrį" dėl jėgainės yra "mėginimas prekiauti žmonių saugumu".

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius po to sakė nežinantis apie premjero planą dėl Astravo atominės elektrinės.

Seimas 2017 metų birželį įstatymu įtvirtino, jog Astravo elektrinė yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai. Taip siekta apriboti  elektros importą iš Baltarusijos. Vyriausybė vėliau pritarė planui, kaip blokuoti Astravo jėgainėje gaminamos elektros importą.

Lietuva laikosi pozicijos, jog netoli Astravo jėgainė statoma nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų, tuo metu Minskas kaltinimus neigia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zuzana

zuzana portretas
O dujas gauname tikrai antrarusias,nes dujas (geros) dega melsva spalva ir nieko nepalieka po degimo,o sios dega rausvomis spalvomis,trukcioja,kviecia dujininka,o tas man ir leptelejo,kad deginam suda,o makam uz gruda.Visa afera tesiasi.

Kis

Kis portretas
O ko pavydeti?Landzbergis ruosiasi ja aplamai su nuosavu sajudziuku patraukti arciau Maskvos.Kaip sauki,taip ir atsiliepia,ko stebites igilo ir Burandino pasekejai,baigiasi dedule ir jus su nors paskui?

O kam ja versti dujine?

O kam ja versti dujine? portretas
Juk patsai Buridano Asilas yra kompetetingai pareiskes, kad jokios atomines elektrines Astreve niekas nestato! O siktmokas ir net pagalvoti negali apie dujine elektrine, nes tai gali pakenkti Modus Group interesams?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių