Draudimas algas mokėti grynaisiais lieka

Seimas nesvarstys, ar beveik dvejus metus – iki 2024 metų – vėl leisti darbo užmokestį darbuotojams mokėti grynaisiais. Nuo šių metų pradžios mokėti algas grynaisiais draudžiama.

Seimas antradienį po pateikimo nepriėmė svarstyti parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio parengtų Darbo kodekso pataisų, kuriomis siūlyta grąžinti tvarką, kai buvo galima atlyginimus mokėti grynaisiais. 

Parlamentaras tikino, kad nedidelių miestelių, kur nėra bankomatų, parduotuvėse ar „Perlo“ terminaluose apyvarta siekia 100-300 eurų, o yra norinčiųjų išsigryninti 400-500 eurų.

„Parduotuvės nesuprekiauja tiek, kad būtų galima išduoti grynųjų pinigų“, – pristatydamas pataisas sakė R. Žemaitaitis.  

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė Laima Nagienė tikino, kad žmonėms reikia grynųjų pinigų, nes jie ne visur gali atsiskaityti kortele: „Paštas iki šiol priima tik grynus pinigus“.

Tuo metu socialdemokratas Algirdas Sysas siūlė prisiminti aplinkybes, kodėl šis draudimas buvo įteisintas.

„Kad nebūtų apgaudinėjami Lietuvos ir ypač trečiųjų šalių piliečiai, o šitame kontekste, kai į Lietuvą atvyko labai daug Ukrainos žmonių, kurie nesupranta kalbos, ir jiems galima pakišti bet kokius popierius pasirašyti ir po to jie neatgaus uždirbtų pajamų“, – tvirtino jis.  

„Vietoj to, kad reikalautumėte iš bankų daugiau bankomatų, terminalų užtikrinti, kad tuose terminaluose būtų pinigų, einate lengviausiu keliu“, – piktinosi A. Sysas.  

Praėjusių metų birželį priimant dabar galiojančias Darbo kodekso pataisas buvo aiškinama, kad algų mokėjimas grynaisiais sudaro sąlygas išnaudoti darbuotojus, vengti mokesčių ir plisti šešėliui. Oponentai tikino, kad daug žmonių negalės patogiai išsigryninti pinigų, nes arti nėra bankomatų, be to, kai kurie darbdaviai įspėjo, kad Lietuvoje dirbantys trečiųjų šalių piliečiai patirs nemažų išlaidų.     

Komerciniai bankai yra įsipareigoję iki šių metų liepos įrengti maždaug 100 naujų bankomatų visoje šalyje.

Šiuo metu šalyje veikia 1044 bankomatai, per 2200 „Perlo“ terminalų, grynųjų pinigų išdavimo paslauga teikiama ir bankų partnerių „Maxima“, „Iki“, „Rimi“ ir kitų parduotuvių kasose bei „Narvesen“, „Lietuvos spaudos“ kioskuose, iš viso – apie 4 tūkst. taškų.


Šiame straipsnyje: algagrynieji pinigaiatlyginimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

S.S.S.

S.S.S. portretas
pirmiausia vyriausybė priimdama įstatymą algas mokėti tik į korteles turi ir pasirūpinti, kad žmonėms tai nekainuotų nė cento. O dabar norint išsiimti pinigus mokėk, pavedimų skaičius ribotas, o toliau mokami. Kam žmonėms papildomos išlaidos dėl vyriausybės kaltės.

na

na portretas
čia turėtų rinktis žmogus eikit jūs su savo kortelėm...gal dar nustatys kiek kartų turi žmogus pasinaudoti tooletu...jie tik varžo kiekvieną dieną paprasto žmogaus gyvenimą...pažiūrėtų geriau į Masiulį ...panagrinėtų Seime....a-ū Šimonytę kaip ten Masiulis laikosi...nerkaltas ...aplinka Jūsų kalta.

P

P portretas
Pasirodo musu seimas neturi darbo .tik prieme viena istatyma ir vel atgal.zodziu is tuscio i kiaura .stai taip ir dirba seimas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių