Seimas – už prezidento pataisas dėl apribojimų įsigyjant miško

Seimas pritarė prezidento Gitano Nausėdos pataisoms dėl apribotos pirmumo teisės įsigyti miško žemės.

Už tai, kad Miškų įstatymas būtų priimtas su visomis prezidento pataisomis, balsavo visi 88 Seimo nariai, dalyvavę balsavime.

Prieš tai Seimas įvyko balsavimas dėl to, ar priimti visą grąžintą įstatymą be pakeitimų, t.y. ar atmesti veto. Už tai balsavo penki Seimo nariai (Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas „tvarkietis“ Juozas Imbrasas ir keturi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos nariai), prieš – 65, o susilaikė 16. 

Tai antras kartas, kai Seimas ketvirtadienį parėmė prezidento veto.

Kai kuriems parlamentarams abejojant dėl sugriežtinimų, Seimas liepos 9-ąją priėmė pataisą, pagal kurią miško žemę norintis parduoti savininkas negalėtų reikalauti, kad pirmumo teisę turintis pirkėjas pirktų visą sklypą, išskyrus atvejus, kai sklypai ribojasi.

Prezidentas šios išimties pasiūlė atsisakyti. G. Nausėdos tvirtinimu, ji prieštarauja Konstitucijai, pagal kurią įstatymai turi saugoti visų savininkų nuosavybės teises, be to, parduodamų sklypų savininkai galėtų piktnaudžiauti savo padėtimi.

Liberalas Simonas Gentvilas priminė, kad pataisas anksčiau svarstant Aplinkos apsaugos komitete buvo abejonių dėl jų veikimo dėl „pirmenybės sandorių masiško apeidinėjimo fiktyvaus dovanojimo būdu“.

„Pavyzdžiui, vienas ūkininkas, žemės pardavėjas dovanoja vieną tūkstantąją dalį kitam ir tada tampa jie bendraturčiai ir taip kaimynas iš esmės praranda teisę įsigyti šitą sklypą. Tas pats įsigalioja ir miškų sandoriuose“, – teigė parlamentaras. 

S. Gentvilo duomenimis, per pastaruosius penkerius metus dovanojimo sandorių išaugo nuo 11 tūkst. iki 17 tūkst., o mainų – nuo 800 iki 6,5 tūkst. 

Pirmumo teisę pirkti žemę dabar turi sklypo bendraturčiai ir žemės, besiribojančios su pardavėjo sklypu, savininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių