Seimas pradeda svarstymus, ar leisti fintech įmonėms atlikti momentinius mokėjimus

Seimas svarstys, ar leisti mokėjimo ir elektroninių pinigų įmonėms atlikti momentinius mokėjimus.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo priėmė svarstyti tai numatančias Mokėjimų, Elektroninių pinigų ir elektroninių pinigų įstaigų, Mokėjimo įstaigų bei Atsiskaitymų baigtinumo mokėjimo ir vertybinių popierių atsiskaitymo sistemose įstatymų pataisas: už balsavo 73 parlamentarai, o susilaikė šeši.

Toliau pakeitimus Seimas svarstys lapkričio 5 dieną, gavęs Biudžeto ir finansų komiteto išvadą.

Kaip sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė, pakeitimais siekiama pagerinti fintech įstaigų konkurencijos su kitais rinkos dalyviais sąlygas.

„Sudarant galimybes jiems tiesiogiai dalyvauti mokėjimų sistemose“, – Seime sakė ministrė.

Tam fintech įmonėms reikės turėti saugias informacinių technologijų sistemas, jų operatoriui jos turės pateikti ataskaitas bei auditorių išvadą, kaip laikosi reikalavimų. Jos taip pat turės parengti veiklos nutraukimo planą, kuris užtikrintų, kad tokiu atveju būtų apsaugotos vartotojų lėšos. 

Pasak G. Skaistės, nauja tvarka užtikrintų, kad vartotojams mokėjimo paslaugos taps greitesnės, efektyvesnės ir patikimesnės.

Socialdemokratas Algirdas Sysas klausė, ar nauja tvarka skatins mokėjimo paslaugų brangimą. 

„Ar neatsitiks su kai kuriomis fintech įmonėmis, su kuriomis mes dabar turime problemų, kurios skirtingomis kainomis ... Kaip bus užtikrinta kontrolė?“ – klausė jis ministės.

G. Skaistės teigimu, skirtingos kainodaros momentiniams ir nemomentiniams mokėjimams nebus galima taikyti. Pasak jos, tai daryti draudžia ES reglamentas.

„Tokia pati kainodara, kuri būdavo paprastiems mokėjimams, tokia pati turės būti ir momentiniams mokėjimams, taip pat žmonės galės nesirinkti momentinio mokėjimo, jeigu nenori, galės vykdyti tokį patį mokėjimą, kaip ir vykdydavo anksčiau“, – aiškino ministrė. 

Pataisos leis fintech įstaigoms atlikti momentinius mokėjimus taip pat, kaip ir komerciniams bankams. Taip norima į Lietuvos teisę perkelti Europos Sąjungos reglamentą.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių