Sąskaitos už degalus tik didės

Degalų kainos kone kasdien pasiekia naujas aukštumas. Jos veikiausiai ir toliau didės, nes artėjant vasaros sezonui išauga degalų paklausa.

Naftos kaina, praėjusią savaitę perkopusi 111 JAV dolerių už barelį ribą, vakar šiek tiek sumažėjo – iki 109 JAV dolerių. Pasaulines degalų kainas augina ne tik brangstantis juodasis auksas, bet ir politinė padėtis, paklausos ir pasiūlos santykis, kiti objektyvūs veiksniai.

„Akivaizdu, kad degalų kainų kreivė sparčiai kopia į viršų, jei pasaulinės naftos kainos ir toliau didės, degalai gali brangti iki 4 litų už litrą“, – prognozavo „Lukoil“ Baltijos regiono mažmeninės prekybos direktorius Romas Turlinskas.
Jis skaičiuoja, kad per pirmas 9 balandžio dienas populiariausio 95 benzino kaina pasaulinėje rinkoje padidėjo 28 JAV doleriais (nuo 921 iki 949 dolerių už toną), dyzelinio kuro – net 98 doleriais (nuo 965 iki 1063 dolerių už toną). Nuo kovo pradžios iki balandžio 9 d. benzino kaina pakilo 78 doleriais (nuo 871 iki 949 dolerių už toną), dyzelinas – 110 doleriais (nuo 954 iki 1063 dolerių už toną).
Paprastai pavasarį degalų kainas pasaulinėje rinkoje kelia ir auganti paklausa. Jeigu tuo metu netikėtai sustoja viena ar kita naftos perdirbimo įmonė Europoje, rinkoje prasideda spekuliacijos ir degalų kainos dar labiau šokteli. Jeigu tokios aplinkybės susiklostytų šį pavasarį, kainos dar sparčiau augtų.
Bendrovės „Statoil Lietuva“ pardavimo ir tiekimo departamento direktorius Skirmantas Mačiukas tikino, kad Lietuvoje degalai nėra brangesni negu kitose ES šalyse. Daugelio šalių gyventojai, tarp jų ir estai, už degalus moka daugiau. Benzino kainas Lietuvoje labiausiai augina, anot jo, pasaulinės degalų kainos, pakilusios dėl rekordiškai atpigusio dolerio ir sumažėjusių naftos bei jos produktų atsargų.
„Bet koks įvykis rinkoje, pavyzdžiui, karas ar vamzdyno susprogdinimas, lemtų dar didesnį kainų šuolį, nes rinkoje nėra pakankamai naftos atsargų“, – sakė S.Mačiukas.
„Mažeikių naftos“ atstovas spaudai Jacekas Janas Komaras taip pat įsitikinęs, kad degalų kainos dar didės, nes artėja atostogų sezonas, kai jų paklausa ypač išauga. Tačiau dyzelino kaina, anot jo, turėtų pradėti mažėti.
Vis dėlto tarptautiniai ekspertai prognozuoja, kad lėtėjanti pasaulio ūkio plėtra mažins degalų vartojimą. Tarptautinė energetikos agentūra jau sumažino vidutinės naftos paklausos šiais metais prognozę nuo 310 tūkst. barelių per dieną iki 87,3 mln. barelių per dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių