Rusijos agresija gąsdina keliautojus: Lietuva – viena iš daugiausiai turistų netekusių ES šalių

  • Teksto dydis:

Užsienio turistai į Lietuvą negrįžta. Skaičiuojama, kad dėl pandemijos keliautojų srautas į Lietuvą sumažėjo maždaug 70-čia procentų, o jai pasibaigus – turistus išgąsdino Rusijos pradėtas karas Ukrainoje. Tad Lietuva – viena iš daugiausiai turistų netekusių šalių Europos Sąjungoje, praneša LNK.

Vilniaus oro uoste užsienio turistai jau baigė vizitą ir skrenda namo, o štai, ką jie veikė Lietuvoje.

„Mes atvykome į vestuves, esame Lietuvoje nuo penktadienio, pavaikščiojome po miestą, bet didžiąją dalį atostogų praleidome vestuvėse“, – dalinosi oro uoste sutikta moteris.

„Tiesą pasakius, nekeliavau, lankiausi pas labai gerą draugą, kuris man kaip brolis. Jis gyvena Užupyje. Mes susitikome penktadienį ir savaitgalį poilsiavome, vaikščiojome po miestą, šiek tiek apžiūrėjau Vilnių“, – šypsodamasis pasakojo vyras.

„Turistiniai planai. Norėjau pamatyti naują vietą, keliauju vienas ir man pasakė, kad labai gražu Lietuvoje, todėl atvykau į Vilnių. Labai patiko žmonės, lankytinos vietos. Čia labai gražu ir žalia, buvau šešias dienas“, – pasakojo kitas oro uoste sutiktas vyras.

„Buvau čia daugybę kartų, mano draugė gyvena Vilniuje, man čia labai patinka“, – sakė kitas kalbintas keliautojas.

Pritraukti užsienio turistų Lietuva mokosi iš naujo, mat per pandemiją keliautojų srautas į mūsų šalį sumažėjo drastiškai – maždaug 70 proc. Krito ir pajamos iš atvykstančiųjų turizmo. Skaičiuojama, kad Lietuva neteko 600 mln. eurų.

„Lietuva yra tarp labiausiai nukentėjusių ES šalių, kur turistų skaičius sumažėjo labiausiai. Mes kartu stovime su Estija ir Latvija“, – tikino turizmo rūmų prezidentė Žydrė Gavelienė.

Priešpandeminio lygio tikrai šiemet nepasieksime.

Apgyvendinimo įstaigų užimtumas, įprastai viršydavęs 50 proc. pernai siekė trečdalį. Pasikeitė ir viešbučiuose, svečių namuose ir moteliuose apsistoję turistai. Pernai daugiausiai nakvynę rinkosi lenkai ir latviai, o nebe vokiečiai kaip anksčiau. 

„Vokietijos (turistų – red. past.) kritimas yra, kurių būdavo daugiausiai. Taip pat labai rusų ir baltarusių krito“, – teigė Statistikos departamento transporto ir turizmo sk. vedėjas Audrius Taraila.

Didelių lūkesčių turizmo atstovai nebeturi ir šiems metams.

„Priešpandeminio lygio tikrai šiemet nepasieksime“, – teigė Ž. Gavelienė.

Pasirodo, užsienio turistai į Lietuvą negrįžta dėl rimtos priežasties: dalį jų išgąsdino Rusijos karas Ukrainoje.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Dabar anuliacijos (rezervacijų – red. past.) eina pilnu tempu, tiek lenkų, tiek vokiečių, nes vakariečiams atrodo, kad čia vyksta karas ir mes negalime jų įtikinti, kad čia karas nevyksta“, – tvirtino viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

„Karas padarė savo. Vykdant apklausas ir bekalbant su užsienio kelionių organizatoriais mes pajutome, kad jautriausiai sureagavo Vokietijos, Prancūzijos ir Italijos kelionių organizatoriai“, – sakė agentūros „Keliauk Lietuvoje“ direktorė Olga Gončarova.

Dedame visas pastangas, kad užvesti ir vėl Lietuvos turizmo rinkodarą užsienyje bei skelbti apie tai, kad Lietuvoje yra saugu.

Turizmo atstovai prašo valstybės pagalbos – Lietuvai reikia aktyvesnio valstybės reklamavimosi užsienyje, pabrėžiant, kad karas – Ukrainoje, o ne mūsų žemėje. 

„Dedame visas pastangas tam, kad užvesti ir vėl tą Lietuvos turizmo rinkodarą užsienyje bei skelbti apie tai, kad Lietuvoje yra saugu, mes gyvename įprastą gyvenimą“, – teigė O. Gončarova.

Tuo tarpu susisiekimas neapsunkina užsienio turistų atvykimo. Lietuvos oro uostuose atsiveria beveik visos skrydžių kryptys.

„Mes 2019-ais metais turėjome 95 kryptis, šiais metais turime turime beveik 100 proc. tų krypčių, kurios buvo“, – kalbėjo Lietuvos oro uostų atstovas Tadas Vasiliauskas.

Per pandemiją užsidarius valstybėms suaktyvėjo vietinis turizmas, kai gyventojai daugiau keliavo po Lietuvą, tačiau verslo tai neguodžia, nes vietiniai turistai išleidžia kur kas mažiau pinigų nei užsieniečiai. Pastarieji per kelionę Lietuvoje palieka apie 400 eurų, o štai vietiniai turistai – kiek daugiau nei šimtą. 

„Daugiausiai išleidome viešbučiui. Mokesčiai maži, bet viešbučiai labai brangūs, o maisto kainos prieinamos“, – apie Lietuvos kainas atsiliepė čia apsilankiusi užsienio turistė.

„Be apgyvendinimo išleidau 600–700 eurų, nakvynė kainavo 400 eurų, tai apie tūkstantį eurų išleidau. Man tai pigu“, – dalinosi oro uoste kalbintas užsienietis.

Nors užsieniečių kainos negąsdina, lietuviams atostogos šiemet bus gerokai brangesnės. Keturių asmenų savaitės išvyka kainuos vidutiniškai 1300 eurų. prieš pandemiją šeimos atostogos Lietuvoje nekainavo ir 800 eurų. 


Šiame straipsnyje: turizmasLietuvos turizmasLNK turinysturizmas Lietuvojekaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių