- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Restoranui toks sprendimas buvo rizikingas, nes maisto gamyboje negali būti klaidų. O būsimiems virėjams ir padavėjams-barmenams – didelis iššūkis padirbėti tikrame restorane, aptarnauti didmiesčio klientus ir gaminti maistą su profesionalais. Šalyje trūkstant šios profesijos personalo, restoranai priversti augintis jaunąją kartą, nes dabar šias vietas užimantys karo pabėgėliai kažkada grįš namo, nebus kam dirbti, pasakojama LNK reportaže.
Būsimas barmenas Laurynas, paprašytas parodyti drebančias rankas, jas ištiesia nesidrovėdamas.
„Truputį jaudinuosi“, – neslėpė jaudulio Laurynas.
Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos mokinys kartu su dar dešimt būsimų padavėjų-barmenų, keturiais virėjais ir trimis mokytojais mokykliniu autobusiuku atvažiavo iš rajono į vadinamąjį didmiestį praktikuotis.
„Kupiškyje aš tik mokykloje aptarnauju, dar nesu dirbęs tikrame restorane“, – atviravo Laurynas.
Profesijos mokytojai irgi nervinosi.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
„Tai yra mūsų pirmas kartas, kad kažkur išvažiuojame praktikuotis. Šiaip mokiniai vyksta į profesinio rengimo centrus save išbandyti, bet tikrame restorane – pirmą kartą“, – sakė padavėjų ir barmenų profesijos mokytoja Indra Balčiūnienė-Gintautė.
„Merginos jau iš vakaro jaudinosi, šukuosenas darė. Iš pat ryto makiažu rūpinosi. Čia jų toks pirmas didesnis išėjimas, kaip sakoma, į areną. Teks aptarnauti platesniu mastu, restorane“, – kalbėjo virėjų profesijos mokytoja Nijolė Vasiliauskienė.
Restorane mokiniai turėjo aptarnauti daug žmonių, nes vyko dar ir renginys senjorams. Atsakomybė jaunimui padidėjusi.
„Rizikų yra didelių. Gali visko atsitikti. Tokį renginį mokiniams patikime tik antrą kartą. Mums tai irgi nemažas iššūkis. Daug faktorių – ne tik aptarnavimas, bet ir maisto sauga svarbu“, – teigė restorano „Vasaris“ vadovė Miglė Gruzdenė.
Personalo labai trūksta. Dabar šį stygių užpildė ukrainiečiai, bet laikas bėga, kažkada jie iškeliaus namo. Suprantame, kad turime augintis jaunąją kartą.
Paprastai tariant, restorano klientas neturi įtarti, kad dirba ne profesionalas.
„Pirmiausiai turime saugoti klientą, paskui – patiekalą, gėrimus ir, aišku, – save“, – apie padavėjų darbo specifiką dėstė I. Balčiūnienė-Gintautė.
Maistas nekrito, lėkštės nedužo ir virtuvėje, nors pastabų mokiniai gavo ir dėl smulkmenų.
„Dar jiems labai trūksta praktikos, bet jie tam ir mokosi“, – komentavo restorano virtuvės pamainos vadovė Lina Ivanauskienė.
Būsimi virėjai profesijos mokosi trejus metus, padavėjai-barmenai – pusmečiu trumpiau. Kai kas jau dairosi darbo. Traukia geri lietuviški restoranai.
„Didkepsniai, žuvis, daržovės, salotos – dievinu maistą, man patinka gaminti“, – sakė virėjo profesijos besimokantis Erikas.
Eriko mokslo draugė Vakarė svajoja cepelinus virti Airijoje, kur dirba ir sesuo.
„Labai patinka kitos šalys, kita kalba. Angliškai kalbėti man smagiau nei lietuviškai“, – atviravo Vakarė.
Anot restorano vadovės, gastronominių profesijų Lietuvoje – didelis trūkumas. Ir dėl tos pačios emigracijos ir didesnių algų. Ir dėl to, kad šios profesijos iki šiol nėra patrauklios. Esą visi iškart nori būti virtuvių šefais, o ne pradėti nuo skutamų bulvių ar plaunamų indų.
„Personalo labai trūksta. Dabar šį stygių užpildė ukrainiečiai, bet laikas bėga, kažkada jie iškeliaus namo. Suprantame, kad turime augintis jaunąją kartą“, – savo įžvalgomis pasidalino M. Gruzdenė.
Toje pačioje Kupiškio verslo mokykloje kelerius metus iš mokymo programų buvo išbraukta padavėjo-barmeno specialybė, nes iš aplinkinių rajonų visai nebuvo kam mokytis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatologai jau stebi stichinę sausrą – ūkininkai griebiasi už galvų1
Po šaltos pavasario pradžios gegužė Lietuvoje – išskirtinai saulėta ir sausesnė. Klimatologai sako, kad sausringumas šiuo metu yra padidėjęs, kai kuriuose vakariniuose šalies rajonuose stebima ir stichinė sausra, be to...
-
Tarnyba sustabdė „Sale“ ir kitų prekyviečių veiklas dėl maisto klastojimo1
Nustačius maisto klastojimo atvejus, Maisto ir veterinarijos tarnyba apribojo prekybos tinklo „Sale“ bei kitų įmonių ir prekyviečių veiklą. ...
-
Apie planus didinti išmokas tėvams: pinigais žmonių nepapirksime6
Nuo liepos planuojama didinti motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokas. Seimui pritarus, būtinąjį stažą turintiems tėvams išmoka didėtų 92 eurais. Taip pat siūloma, kad nuo kitų metų mamoms ir tėčiams, kurie b...
-
Puiki žinia uogų mėgėjams: jau galima skanauti lauke sunokusių lietuviškų braškių7
Jau galima skanauti pirmų lietuviškų braškių, sunokusių ne šiltnamyje, o lauke. Jų kaina nėra maloni, bet gyventojai perka ir sako, kad lietuviškų braškių skonis daug gardesnis, praneša LNK. ...
-
Premjerė: Vyriausybė teiks mokesčių reformą Seimui nepaisant nieko5
Vyriausybė nekeis savo planų ir teiks mokesčių reformą Seimui nepaisant iniciatyvų skelbti pirmalaikius rinkimus ir atsistatydinti Ministrų kabinetui, sako premjerė Ingrida Šimonytė. ...
-
Kauno oro uostas ruošiasi plėtrai: galės per metus aptarnauti 2 mln. keleivių9
Kauno oro uosto rekonstrukcijai jau ieškomi rangovai. Įgyvendinus plėtros planus, bus galima aptarnauti dvigubai daugiau keleivių. Be to, bus plečiama ir orlaivių laikymo aikštelė, tad oro uostas gaus naudos ir iš techninio orlaivi...
-
Verslo moterų siekiai: bendrystėje galime ir Žemę priversti suktis norima kryptimi2
Lietuvos verslo moterų tinklas (LVMT), veikiantis Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijoje, vienijantis daugiau kaip 170 verslių moterų, gegužės 25 d. sukvietė nares į šventinę konferenciją, skirtą penkiolikos metų suka...
-
Darbo užmokesčio atotrūkis tarp sostinės ir kitų regionų per ketvirtį išaugo1
Vidutinio darbo užmokesčio atotrūkis tarp šalies regionų pirmąjį šių metų ketvirtį siekė 421,8 euro ir per ketvirtį padidėjo 32 eurais, skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Liberalai keičia poziciją dėl mokesčių reformos: palaikys pataisas RRF paramai gauti
Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija pareiškė, kad tęsiantis politiniam neapibrėžtumui laikysis saikingesnės pozicijos dėl mokesčių pertvarkos. ...
-
Lietuva išrinkta į Jungtinių Tautų turizmo organizacijos vadovybę2
Lietuva išrinkta į Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacijos (PTO) Vykdomąją tarybą ketverių metų kadencijai. ...