Ragina rinktis pigesnius elektros planus: ką naudinga žinoti?

  • Teksto dydis:

Žmonės raginami rinktis pigesnius elektros planus, tačiau net 350 tūkst. vartotojų to dar nepadarė. Nors įstatymas leidžia elektros tiekėjams nuo liepos vienašališkai sumažinti žmonėms kainas, tą daryti žada ne visi. Kokį planą rinktis ir kuriam laikui sudaryti sutartį? LNK reportaže – patarimai.

Valstybė iki liepos mėnesio žmonėms elektros kainas dar kompensuoja, tad daugiau nei 28 ct už kilovatvalandę mokėti nereikia. Tačiau po liepos kompensacijos tikrai nebeliks.

„Šiuo metu matome, kokios yra elektros kainos rinkoje ir, tikrai, kai kaina yra apie 20 ct, o lubos – 28 ct, tai, turbūt, akivaizdu, kad nereikia kompensacijų“, – svarstė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Didžiausių elektros tiekėjų duomenimis, maždaug trečdalis klientų vis dar turi planus, kai kilovatvalandės kaina didesnė nei 28 ct. Susumavus, Lietuvoje tokių žmonių likę apie 350 tūkst. Tačiau dalis elektros tiekėjų ramina – net jei nepasikeisite plano patys, nuo liepos mėnesio brangiau nei dabar mokėti nereikės.

„Tiems, kurie vis tik iki liepos 1 d. nepasikeis plano į pigesnį, mes vienašališkai sumažinsime kainą iki 28 ct“, – patikino „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė.

Tačiau patiems planą pasikeisti apsimoka labiau. „Pavyzdžiui, planas minimalus, fiksuojant kainą 24 mėnesiams, pasirinkus mūsų taikomą nuolaidą pusmečiui, kaina – 23,7 ct/kWh, tai skirtumas yra“,  – teigė ji.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Kainas mažins ir „Enefit“.

„Kas su visom kitom dedamosioms – ESO, VIAP, kitomis reguliuojamomis kainų dalimis, iš esmės, leis klientui likti labai panašiame kainos lygyje – apie 28 ct, kaip ir buvo iki šiol. Tai pokyčio, rugpjūčio pradžioje gavus sąskaitą už liepos mėnesį, neturėtų pasijusti“, – sakė „Enefit Lietuva“ vadovas Vytenis Koryzna.

Aktyvesniems, aišku, geriau rinktis planą pusei metų. Aš pasakyčiau, kad nėra labai didelių priežasčių, kodėl tos kainos turėtų augti. Na, o patiems aktyviausiems, aišku, geriausia pasirinkti tą, su biržos planu susietą.

„Elektrum“ ragina klientus liepos nelaukti, brangius planus keisti patiems. Tačiau galutinio sprendimo, ką darys su žmonėmis, kurie iki liepos nepasirinks pigesnių planų, „Elektrum“ dar nepriėmė.

„Pats klientas turėtų spręsti ir tas kainas pasimažinti. Dabar rinkoje yra tikrai palankio kainos. Mes siūlome 21 ct/kWh ir kiekvienas tokią kainą dabar gali užfiksuoti“, – tikino „Elektrum Lietuva“ atstovė Milda Basijokienė.

Lietuvos energetikos agentūros vadovas Virgilijus Poderys atkreipia dėmesį – kuo trumpesniam laikui sudarysite sutartį, tuo kaina bus mažesnė.

„Rinkoje yra žymiai pigesnių planų. Jeigu pusei metų – apie 21–22 ct, jeigu dvejiems metams – 24–25 ct, jeigu turėtumėte rinkinį planą, tai rinkoje jau kelintą mėnesį palankios sąlygos – apie 18 ct. Tai prašau naudotis“,  – ragino V. Poderys.

Kuriam laikui sudaryti sutartį ir kokį planą žmogui rinktis, pasak ekspertų, patarti sunku. Esą tiems, kurie mažiausiai nori domėtis, kas vyksta aplink, geriau rinktis planą ilgesniam laikotarpiui – mokėti šiek tiek daugiau, bet nereikės sukti galvos.

„Aktyvesniems, aišku, geriau rinktis planą pusei metų. Aš pasakyčiau, kad nėra labai didelių priežasčių, kodėl tos kainos turėtų augti. Na, o patiems aktyviausiems, aišku, geriausia pasirinkti tą, su biržos planu susietą“, – patarė energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas.

Pasak tiekėjų, dauguma naujų klientų renkasi būtent biržos planus, kurie nėra pastovūs – vieną mėnesį galite mokėti daugiau, kitą mažiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sūduvis

Sūduvis portretas
Na netikiu kad šie aferistai spekuliantai perpardavinėtojai vienašališkai sumažntų tarifą, jau geriau, kaip sako seni žmonės, utėlę varys į Berlyną nei sumažins 1 centu tarifą, na neleis vertelgų godumas mažinti tarifo.

geda

geda portretas
Pastoviai perspausdinami tv reportažai???

Aaa

Aaa portretas
Kodėl nėra jokių planų pasiūlymų ATVIRAI visi užslėpti su skambinimas kai paskambini prasideda visokie siūlymai
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių