R. Masiulis: Suomija palaiko dialogą dėl Astravo AE elektros

  • Teksto dydis:

Suomija nepalaiko idėjos nepirkti elektros iš statomos nesaugios Astravo atominės elektrinės (AE) Baltarusijoje ir labiau tiki dialogu, sako Lietuvos energetikos ministras.

„Jų poziciją galima apibūdinti kaip santūrią. Jie supranta mūsų nerimą dėl saugumo dalykų, bet kai kalba eina apie atominę energetiką, jie deklaruoja, kad yra atsargūs, nes tiki atomine energetika kaip tokia energetikos rūšimi, kuri padeda įveikti klimato kaitos problemas. Ir jie labiau tiki dialogu, o ne boikotais“, - BNS sakė Rokas Masiulis, trečiadienį telefonu kalbėjęs su Suomijos ekonomikos ministru Olliu Rehnu (Oliu Renu).

Tačiau R.Masiulis teigė, kad dar per anksti daryti išvadas dėl Suomijos pozicijos, mat tai buvo tik pirmasis pokalbis.

„Sakyčiau, kad matosi, aiškėja pozicijos. Jeigu estai stipriai palaiko, suomiai yra santūrūs“, - teigė R.Masiulis. Anot jo, plačiau aptarti problemą su O.Rehnu tikimasi pavasarį, jeigu jis atvyks į Lietuvą.

Energetikos ministras teigė, kad vienas paprasčiausių būdų riboti elektros importą iš Astravo AE - per „Nord Pool Spot“ biržą, tačiau tam reikia ir kitų šalių palaikymo.

„Biržinė priemonė atrodo pigiausia, greičiausia ir stipriausia, tokia racionaliausia, bet ir tam reikia sutarti su kaimynais. Dėl to, jeigu mes apribosime patekimą į mūsų šalį per pralaidumus, o kitos šalys to nedarys, tai nieko nebus. Jeigu mes kirpsime savo laidus, kaip kai kurie politikai siūlo, o kitos šalys nedarys, vėl elektra pateks per kitas šalis. Vienu ar kitu atveju reikia kaimynų palaikymo“, - aiškino R.Masiulis.

Paklaustas, ar Lietuvai pakaktų vien Baltijos šalių palaikymo, ministras teigė, jog šiuo metu siekiama maksimalaus palaikymo - ne tik Baltijos valstybių, bet ir Lenkijos, Suomijos.

„Kiekvienos šalie pritarimas padidina tas galimybes, dabar esame apsibrėžę maksimaliai, bet jeigu bus mažiau šalių, vis vien tai bus veiksminga. Reikia ieškoti kartu tų būdų“, - BNS tikino R.Masiulis.

R.Masiulis gruodį Latvijos, Estijos, Suomijos ir Lenkijos ministrams išsiuntė laišką, kuriuo ragina riboti elektros patekimą iš Astravo AE bei Karaliaučiaus Baltijos AE.

Praėjusią savaitę po susitikimo su Estijos ekonomikos ministru Kristenu Michalu R.Masiulis BNS teigė, kad Estija palaiko Lietuvos poziciją, kad trys Baltijos šalys neturėtų pirkti elektros iš statomų nesaugių Baltarusijos ir Karaliaučiaus atominių elektrinių.

„Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas „Verslo žinioms“ teigė, kad Astravo AE elektros importą galima būtų riboti biržos priemonėmis, nesudarant galimybių biržoje teikti pasiūlymų iš trečiųjų šalių. Jo teigimu, efektyviai riboti Astravo AE elektrą būtų galima sinchronizuojantis su kontinentine Europa, tačiau tai gali užtrukti ilgiau nei atominės jėgainės statybos.

Tuo metu buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas „Verslo žinioms“ teigė, kad prekybos ribojimai - per silpnas žingsnis, jog dėl jo sustotų Astravo AE projektas. Anot jo. tik galimybė užkirsti kelią fiziškai pasinaudoti elektros tinklais iš Skandinavijos, Lenkijos bei Latvijos ir Estijos būtų pakankamas signalas, rodantis, kad Astravo AE bus ne tik komerciškai, bet ir techniškai nepajėgi pradėti savo veiklos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių