Profsąjungos: Vyriausybė dirba daugiau verslui negu žmonėms

  • Teksto dydis:

Vyriausybei pritarus darbo santykių liberalizavimui bei „Sodros“ pensijų sistemos pertvarkymui, profesinių sąjungų atstovai toliau priekaištauja, kad naujasis socialinis modelis yra neaptartas su partneriais ir kad Vyriausybė pažeidė trišalį susitarimą. Tuo metu „Danske Bank“ analitikas mano, jog profesinės sąjungos turėtų būti suinteresuotos darbo santykių liberalizavimu.

„Nėra aiškumo ir galutinių formuluočių. Iš esmės šiandien pateikiant nebaigtą diskutuoti socialino modelio projektą, yra pažeistas susitarimas trišalis, kuris buvo pasirašytas 1999 metais, kad socialiniai klausimai bus siunčiami Seimui, tik išdiskutavus Trišalėje taryboje. Taryba dabar išdiskutavusi gal tik 60 straipsnių. (...) Vyriausybė dirba daugiau verslui negu žmonėms“, - LRT radijui sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Gražina Gruzdienė.

Anot jos, Trišalėje taryboje nėra baigtos diskusijos dėl darbo užmokesčio, darbo laiko ir viršvalandžių. Profesinės sąjungos nepritaria terminuotų darbo sutarčių liberalizavimui.

„Tai yra Europos politika, kad turi būti kuo daugiau stabilių darbo sutarčių, o ne terminuotų, kad žmogus nebūtų pakabintas ir visada gyventų strese su terminuota sutartimi“, - kalbėjo G.Gruzdienė.

Tuo metu „Danske Bank“ analitikas Baltijos šalims Rokas Grajauskas mano, jog būtina liberalizuoti darbo santykius ir profesinės sąjungos turėtų būti tuo suinteresuotos.

„Yra naudinga tiek darbdaviams, tiek darbuotojams. Jie (pakeitimai - BNS) yra naudingi ekonomikos augimui, reikalingi norint pritraukti daugiau investicijų. Tas lankstumas yra reikalingas priimant darbdaviui sprendimą, ar priimti darbuotoją, ar ne. Jeigu pažiūrėtume į valstybes, kurios lanksčiau reguliuoja darbo santykius, mes aiškiai matytume, kad tose valstybėse nedarbo lygis yra mažesnis. (...) Profesinės sąjungos, manau, turėtų būti suinteresuotos, kad tie darbo santykiai būtų lanksčiau reguliuojami ir kad dėl to didėtų konkurencija ir atlyginimai“, - LRT radijui teigė R.Grajauskas.

Vyriausybė antradienį pritarė naujajam socialiniam modeliui, kuriuo siūloma liberalizuoti darbo teisę bei pertvarkyti „Sodros“ pensijų sistemą. Įstatymų - Darbo kodekso ir dar maždaug 40 teisės aktų - pakeitimai bus teikiami Seimui.

Premjeras Algirdas Butkevičius tikisi, kad paketas Seimui bus pateiktas jau birželį, o spalį jis bus galutinai priimtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių