Prezidentūra: kainų reguliavimas gali lemti juodosios rinkos atsiradimą

Kainų reguliavimas gali lemti juodosios rinkos atsiradimą, teigia prezidento patarėjas, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta. Pasak jo, vietoj to vertėtų sudaryti palankesnes sąlygas būtiniausių apsaugos priemonių nuo koronaviruso gamybai Lietuvoje.

„Pats tikslas siekti, kad tam tikrų produktų kaina nebūtų per didelė, yra geras. Tik priemonė, kuri yra siūloma tam tikslui pasiekti, yra netinkama. (...) Kainų reguliavimas neduoda teigiamo efekto, netgi priešingai – jis sukuria neigiamas pasekmes, reguliuojamų kainų gali išvis nelikti rinkoje. Tikrai labai sudėtinga valdžios įstaigai pasakyti, kokia yra tinkama kaina. Jei kaina nustatoma pernelyg maža, mažesnė nei kaštai šiuo metu, (...) tokių prekių neliks lentynose ar atsiras juodoji rinka“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė prezidento patarėjas.

Simonas Krėpšta

Jo teigimu, egzistuoja tinkamesnės alternatyvos, pavyzdžiui, sudaryti palankesnes sąlygas būtiniausių apsaugos prekių gamybai Lietuvoje.

„Tikrai yra alternatyvų, jei kalbame apie apsaugos priemones: dezinfekcinį skystį, pirštines. Reikia daryti viską, kad skatintume tokių priemonių gamybą Lietuvoje. Šalinti kliūtis suteikiant leidimus, biurokratines kliūtis, kurios užkerta kelią gamybos plėtrai. Reikia užtikrinti laisvą prekių judėjimą per sieną tiek eksportuojant, tiek importuojant prekes. Tai yra tos priemonės, kurios didina konkurenciją rinkoje ir mažina kainas“, – tikino S. Krėpšta.

Seimas antradienio posėdyje turėtų balsuoti dėl siūlymo Vyriausybei suteikti teisę ekstremalios situacijos metu reguliuoti būtinųjų prekių ir paslaugų kainas.

Priemonė, kuri yra siūloma tam tikslui pasiekti, yra netinkama.

Praėjusią savaitę Seimas nepriėmė sprendimo dėl šio siūlymo, balsavime dalyvavus nepakankamam parlamentarų skaičiui.

Įstatymo projekto aiškinamajame rašte, esant valstybės lygio ekstremaliai situacijai, siūloma numatyti gyventojams, institucijoms ar ūkio subjektams būtinų prekių ir paslaugų kainų ir prieinamumo monitoringą. Jį vykdytų Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vinis

Vinis portretas
Nebesvaikit apoe juodaja rinka, yra auksine taisykle, yra paklausa bus ir pasiula. Verkia kad nebus pasiulos cia per tv, kai nebus tada tegu ir verkia, o dabar 40eu uz bambaliuka dezinfekcinio skyscio as mirdamas nuo koronos net nemokesiu. Ko jie tiek bijo to reguliavimo vistiek visi uz maximalia pardavines leidziama. As skaitau tai labai grazi iniaciatyva, tik gaila kad lobistai uzdusins jau matau. Tas istatymas dar net neisejes jau lavonu atsiduoda, del to kad pelnai kazkam sumazes...

Ejlinis giventojas

Ejlinis giventojas portretas
Izrailio Vyriausibe nustato kainos apsaugos priemonems , ir jokiu problemu . Visur parduodoma uz priejnama kaina. Ir niekam , ne truksto. Kainų reguliavimas duoda teigiamo efekto.

Joo

Joo portretas
Visas biznis atitenka bankams.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių