Prezidento patarėjas: infliacijos pikas jau pasiektas, akivaizdu, kad kainos negali augti be ribų

Liepos mėnesį šalyje vėl užfiksavus augančią infliaciją, prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius tvirtina, kad kainų augimo tempas veikiausiai jau priartėjo prie piko. Tačiau kartu jis akcentavo, kad vertinant atskirų prekių kainų kategorijas, vis dar būtina imtis papildomų infliacijos pasekmes švelninančių priemonių.

„Akivaizdu, kad infliacija turbūt negali augti be ribų. Mes matome, kad augimo tempas, papildomas infliacijos prieaugis slopsta, lėtėja. Bet neramina energetikos kainos, kurios vėl patiria spartų augimą. Liepos mėnesį ypač iššoko elektros kainos. Matome, kad dujų rinkoje yra didžiulis neapibrėžtumas, ten daug rizikos veiksnių artėjant žiemai“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė V. Augustinavičius.

„Taip pat yra maisto kainos, kurios vis dar yra labai aukštos. Maisto infliacija yra apie 30 proc. Tai yra beprecedenčiai dydžiai ir tai reikalauja tam tikrų priemonių, kurios gyventojams padėtų amortizuoti tą šoką“, – tęsė jis.

Prezidentūros Socialinės ir ekonomikos politikos grupės patarėjas neatmetė, kad viena iš tokių priemonių galėtų būti prezidentūros jau anksčiau įvardinta pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata maisto produktams.

„Kai yra aukšto lygio infliacija, tai turbūt visos priemonės yra svarstytinos. Be abejo, PVM lengvata turėtų būti derinama ir su papildomais saugikliais. Tie saugikliai galėtų būti ir dviejų kainų skelbimas, kurių viena yra prieš įvedant PVM lengvatą“, – tvirtino jis.

Vis tik, prezidento patarėjo teigimu, pirmiausiai reikėtų pradėti nuo priemonių, didinančių gyventojų pajamas, o tik tada įvertinti ir kitų priemonių taikymo galimybes.

„Pirmas dalykas, kurį reiktų daryti, tai didinti žmonių pajamas. Reikėtų kalbėti apie neapmokestinamojo pajamų dydžio didinimą, vaiko pinigų instrumentų, subsidijas elektros ir dujų kainoms“, – akcentavo V. Augustinavičius.

2022 m. liepos metinė (2022 m. liepą, palyginti su 2021 m. liepa) infliacija sudarė 21,6 proc. pirmadienį paskelbė Statistikos departamentas. Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 25,6 proc., paslaugų – 12,3 proc. Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus padidėjo 32 proc., rinkos –20 proc.

Šių metų liepą, palyginti su birželiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1,2 proc. Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 1,3 proc., paslaugų – 1,1 proc.

Vidutinė metinė infliacija liepos mėnesio duomenimis sudaro 13,4 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

S.S.S.

S.S.S. portretas
pažiūrėkite, medienos kainos krito, tačiau briketų, granulių, malkų kainos nekrenta. Kodėl? O gi todėl, kad nori kuo didesnį pelną pasidaryti. Žino, kad vis tiek pirks žmonės tai ir laiko kainas specialiai. Gi Lietuvoje nėra jokios kontrolės, todėl verslininkai ir pelnosi. Su elektra lygiai taip pat. Buvo vienas tiekėjas ir buvo viskas gerai. Leido prisiveisti naujiems tiekėjams ir pažiūrėkite kas vyksta. O kas už tai atsakingi? Prezidentas turi imtis darbo ir priversti dirbti valdžią. Pažiūrėkite Šimonytės atsakymą, kad kalti patys žmonės. Tai ar gali būti toks atsakymas. Po tokių pareiškimų visas seimas turėtų būti paleistas ir renkamas per naujo. Kad žinotų, kad reikia dirbti, o ne pasakas sekti.

Anonimas

Anonimas portretas
Lietuva kainomis jau aplenkė visą Europą. Lietuviai jau suprato, kad gali nieko negaminti, o gyventi vien iš kainų kėlimo ir savo tautiečių plėšimo.

fsa fas

fsa fas portretas
duodu kepure prikakoti, kad dar ir kaip augs tos kainos, nes buoziu apetitai nepasotinami
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių