I. Segalovičienė: opozicijos antiinfliacinis planas iki rudens būtų „pabrandintas“

Seimui sėkmingai pateikus opozicijos siūlomą antiinfliacinį planą būtų pradėtos diskusijos ir ruduo būtų pasitiktas su „pabrandintais sprendimais“, sako prezidento vyriausioji patarėja. Irena Segalovičienė pabrėžia, kad kai kurios lengvatos turėtų būti skirtos tik pažeidžiamiausiai visuomenės grupei.

„Sėkminga pateikimo stadija leistų diskusiją užvesti ir rudenį jau galėtume pasitikti su pabrandintais sprendimais“, – antradienį Žinių radijui teigė prezidento patarėja ekonomikos ir socialinės politikos klausimais.

Pasak jos, pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos tiek maistui, tiek dujoms bei elektrai galėtų būti svarstomos, tačiau ji pabrėžia, kad jas būtina matyti „kompleksiškai kitų mokesčių kontekste“.

„Kalbant apie PVM lengvatas reikia laikytis dviejų principų. Pirmas yra taiklumas, o antras – kompleksiškumas. Kai kalbame apie taiklumą, tikrai bet koks PVM yra labai plati priemonė, tai reiškia, kad ji apima ir tuos žmones, kurie gali sau leisti mokėti didesnę kainą dabartinėje situacijoje. Ženkliai taikliau būtų nusitaikyti į tas priemones, kurios padeda tiems, kam labiausiai reikia – tam tikroms pažeidžiamiausioms grupėms“, – kalbėjo I. Segalovičienė. 

„PVM yra fiskališkai brangios ir sudėtingos priemonės biudžetui. Turėtume gerai pagalvoti, iš kokių pajamų mes tai darysime. Ir ar tos lengvatos suveiks taikliausiu būdu“, – pridūrė ji.  

I. Segalovičienės teigimu, PVM lengvatos turi būti laikinos ir, pavyzdžiui, tam tikriems būtiniausiems produktams, būtų skelbiamos kainos.

Pasak jos, neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) priartinimo prie minimalios mėnesio algos  (MMA) kelias yra pakankamai ilgas. Opozicijos siūlymą NPD didinti 190 eurų I. Segalovičienė pavadino iššūkiu biudžetui.

NPD nuo birželio siekia 540 eurų, o MMA šiuo metu yra 730 eurų.

Tačiau prezidento patarėja pripažįsta, kad NPD priartinimas prie MMA gali būti įvardijamas strateginiu socialinės ekonominės politikos tikslu.

„Tai teisingas sprendimas mažinant pajamų nelygybę. Programa minimum būtų diskusijose susitarti, per kiek laiko NPD artinsime prie MMA, kokiais tempais ir lygiagrečiai svarstyti biudžeto pajamas didinančias priemones“, – teigė ji.

Kalbėdama apie ketinamą įvesti visuotinį nekilnojamojo turto mokestį I. Segalovičienė teigė, jog Finansų ministerijos pasiūlymas turi trūkumų.

„Džiugu, kad tos diskusijos atsiranda ir, ačiū Dievui, kad šis mokestis yra toks projektinis, nes turi trūkumų“, – teigė ji.

Siekiant sumažinti buitiniams vartotojams tenkančią finansinę naštą opozicija siūlo nulinį PVM  taikyti šildymui, karštam vandeniui, kūrenamai medienai, o 9 proc. tarifą – elektrai ir dujoms. Be to, opozicijos siūlomos Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisos dėl NPD prilyginimo MMA numato NPD nykimo formulę, o Akcizų įstatymo pataisomis ji siūlo sumažinti akcizą degalams.

Antiinfliacinių priemonių planą rengė Seimo darbą boikotuojančios penkios frakcijos.

Finansų ministerija teigia, kad Seimo opozicijos siūlomas antiinfliacinių priemonių paketas biudžetui  kainuotų mažiausiai 1,2 mlrd. eurų ir dar pakurstytų infliaciją.

Ekonomistai sako, kad planas populistinis ir neturėtų būti priimtas, nes verstų valstybę skolintis ir blogintų jos padėtį, o valdantieji jį mato pritaikytą savivaldybių rinkimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių