Prezidento patarėja: kainų augimo „lubos“ neturi uždaryti vartotojų aukštų kainų narve

Prezidento Gitano Nausėdos patarėja Irena Segalovičienė sako, kad siūlymas nustatyti elektros kainų „lubas“ bei pusmetį atidėti elektros tiekėjo pasirinkimą yra sveikintinas. Pasak jos, svarbu, kad kainų reguliuotojas ir įmonės kainų „lubų“ naštos neužkrautų ant gyventojų.

„Bendrai reikėtų pasidžiaugti, prezidentas šitą klausimą kėlė jau vasarą, matydamas nuo liepos 1 dienos augančias kainas skatino ieškoti atsakingų institucijų sprendimų. Tikrai kryptis yra gera, visi dabar susitelkė ir ieško tų sprendimų. Kainų augimui „lubų“ uždėjimas tikrai gera kryptis, tačiau detalesnį vertinimą ir diskusijas turbūt darysime tada, kai matysime jau konkrečias įstatymo formuluotes“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė I. Segalovičienė.

Pasak Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovės, svarbus aspektas, kad „tam tikros kainų augimo „lubos“ neturi uždaryti mūsų vartotojų aukštų kainų narve“.

„Kitaip tariant, tie kainų augimo stabdžiai, kurie yra ir amortizatoriai, kurie įvedami, jie neturėtų nugulti tiktai ant vartotojų pečių. Prezidentas įsitikinęs, kad šita vieta turėtų būti išspręsta, ir laukiame galutinio įstatymo formuluočių, kaip tai galėtų atrodyti. Mano kolega Jaroslavas Neverovičius išsakė mintį dėl liberalizavimo proceso ir elektros tiekėjo pasirinkimo iki šių metų pabaigos pasirinkimo laikotarpį pratęsti pusmečiui. Tikrai matome, kad šis pasiūlymas yra išgirstas, ir jis yra logiškas, protingas, sąžiningas žmonių atžvilgiu, nes žmonės turi susipažinti su kainų augimo klausimais, turėti laiko pamatyti tikruosius svyravimus, įsivertinti kainų augimo ir pasiūlymų tam tikrą santykį“, – teigė I. Segalovičienė.

Anot prezidento patarėjos, įmonės ir kainų reguliuotojas turi tam tikrus svertus, kuriais būtų galima kainų „lubų“ naštos neužkrauti ant vartotojų.

„Labai svarbus momentas yra tai, kad mūsų tiek kainų reguliuotojas, tiek pačios įmonės turi tam tikrų kitų svertų – analitinių, finansinių instrumentų, kuriuos gali aktyviau naudoti siekiant pirkti protingai, sakykime, dujas iš rinkos, planuotis tam tikrus finansinius srautus ir t. t. Tam tikri finansiniai, vadybiniai sprendimai, kurie iš tikrųjų galėtų leisti tas „lubas“ nustatyti neuždedant didelės naštos ant vartotojų“, – sakė patarėja.

ELTA primena, kad trečiadienį energetikos ministras Dainius Kreivys teigė, jog kainų šoko suvaldymui planuojama „nupjauti“ kainų kilimo piką, jis būtų išdėstomas per ateinančius penkerius metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių