Prezidentė siūlo atverti žiniasklaidai Registrų centro istorinius duomenis

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlys Seimui pavasarį spręsti dėl platesnio valstybės kaupiamų duomenų atvėrimo žiniasklaidai, suteikiant žurnalistams teisę susipažinti su Registrų centre kaupiamais istoriniais duomenimis, jei jie būtų naudojami visuomenės informavimo tikslais.

D. Grybauskaitė žada teikti Akcinių bendrovių ir Nekilnojamojo turto registro įstatymų pataisas, kurios suteiktų teisę žiniasklaidai neatlygintinai susipažinti su valstybės turimais archyviniais duomenimis apie asmenų valdomą nekilnojamąjį turtą bei informacija apie juridinių asmenų dalyvius, teigiama Prezidentūros pranešime.

„Informacijos laisvė yra viena pamatinių demokratinės valstybės sąlygų, kurios neatskiriama dalis yra visuomenės teisė gauti informaciją, todėl dirbtiniai jos suvaržymai, siekiant apsaugoti galimai neskaidrius interesus, yra nepagrįsti, neproporcingi ir neatitinka visuomenės lūkesčių“, – rašoma Prezidentūros pranešime.

Vyriausybė yra pateikusi Seimui įstatymų pataisas dėl nemokamo Registrų centro duomenų teikimo žurnalistams. Vyriausybė pernai spalį taip pat priėmė laikiną sprendimą, sudarantį sąlygas žurnalistams neatlygintinai gauti duomenis iš Registrų centro, tačiau duomenys apie buvusius turto ar akcijų savininkus nėra teikiami, tokios informacijos teikimo nenumato ir Vyriausybės parengtos pataisos.

Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius yra sakęs, kad registrų valdytojai yra pasirengę žiniasklaidai ir visuomenei atverti kuo daugiau duomenų, tačiau dalies jų atskleidimas priklauso nuo teisinio reguliavimo.

Nuo šių metų pradžios visų valstybės registrų duomenys yra nemokamai prieinami visoms valstybės ir savivaldybių institucijoms bei įstaigoms. D. Grybauskaitės teigimu, kitas žingsnis turi būti valstybės registrų atvėrimas visuomenei.

Pasak prezidentės, dauguma valstybių jau seniai eina valstybės turimų duomenų atvėrimo keliu, nes atvira prieiga prie jų daro teigiamą poveikį ekonomikai, inovacijų ir verslo plėtrai, valstybės pažangai ir kasdieniam jos piliečių gyvenimui. Be to, viešumas yra vienas svarbiausių antikorupcinių veiksnių.

„Lietuva jau seniai pribrendusi įvairias sritis apimančiai atvirų duomenų politikai ir turi lygiuotis į modernias, ekonomiškai stabilias valstybes – Didžiąją Britaniją, Vokietiją, Prancūziją, Švediją, Airiją, kuriose tokia tvarka galioja. Tuomet nereikės jokių įstatymų išimčių ar dirbtinių apribojimų“, – teigiama Prezidentūros pranešime.

Registrų centras pernai rugsėjį buvo nutraukęs daugelį metų galiojusią praktiką pagal žurnalistų užklausas neatlygintinai pateikti registrų duomenis. S. Urbanavičius tuomet teigė, kad tokiam duomenų teikimui nebuvo teisinio pagrindo, tuo metu žurnalistų bendruomenė tvirtino, kad taip nepagrįstai apribota žiniasklaidos laisvė gauti informaciją iš valstybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Inž.dr. Jonas Pakutinskas.

Inž.dr. Jonas Pakutinskas. portretas
Didžiai gerbiama LR Prezidentė D.GRYBAUSKAITĖ 2019 m.birželio 11d.10 val. LR Seime skaitys pranešimą apie per 20 metų atliktą darba. 2019m. birželio 10 d. 21.00 val.LRT forume buvo aptarta ši tematika.Be jokios abejonės Jos darbe svarbiausi yra užsienio politikos klausimai.Tai ir buvo nagrinėta.Tačiau Didžiai Gerbiama Prezidente savo darbe labai didelį dėmesi kreipia ir vidaus politikos klausimams.Labai gaila,kad LRT forumo dalyviai visai neužsiminė apie Jos darbus LR vidaus politikoje,ypač apie atliktus svarbius darbus pertvarkant VĮ Registrų centrą,kuris tvarko šalies nekilnojamąjį turtą ir atlieka kitus svarbius darbus.Tikiu,kad tie klausimai bus paliesti LR Seime skaitomane Jos pranešime,nes LR prezidentūra ,drauge su LR vyriausybe,LR susisiekimo ministerija,LR ekonomikos ir inovacijų ministerija,LR finansu ministerija , VĮ Registrų centru ir kitomis įstaigomis daug padarė,kad naujai pertvarkyti ir teisingai spresti tuos užsisenėjusius klausimus.

'Magnolija'

'Magnolija' portretas
geriau atvert KGB arhyva.

Gal seniai buvo laikas

Gal seniai buvo laikas portretas
Didziajai daugumai lietuviu labai idomu suzinoti,kas buvo tie zmones,kurie kitus siuntinejo i kalejimus,tremti,iskundinejo KGB,kas tie zmones kurie dirbo kgb ir nuolat kviete zmones,kuriu seimose buvo kunigas,isbeges karo metu i uzsieni giminaitis,isvezti artimieji,o jau kad knaisiojosi po rinkimu sarasus , tai ko jie ten ieskodavo.Kodel net keliems metams po nepriklausomybes nebuvo galima is archyvo,o ten buvo ir kgb atskiras padalinys archyve,gauti pazymos apie tureta turta,paimtas zemes .Kokia cia gali buti paslaptis,juk visi viska zinojome ka dare si struktura.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių