Premjerė: žmonių pajamų augimas kitąmet gerokai aplenks kuro brangimą

Prezidento patarėjai pareiškus, jog Vyriausybei rengiant kitų metų biudžeto projektą jame  reikėtų numatyti priemones, švelninančias padidintų kuro akcizų poveikį, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad 2025 metais žmonių pajamos augs labiau nei brangs kuras.

„Tikrai galiu patikinti ponią Segalovičienę (prezidento patarėja Irena Segalovičienė – BNS), kad indeksavimas ateinančių metų – ar minimalaus mėnesinio atlyginimo, ar pensijų, ar kitų dydžių – bus gerokai aplenkiantis šitą akcizų padidinimų poveikį“, – antradienį Alytuje BNS sakė I. Šimonytė.

„Vidutinis darbo užmokestis kitais metais augs, planuojama, ne mažiau 6,5 proc., minimalus darbo užmokestis augs stipriau, pensijos bus indeksuojamos neabejotinai stipriau. Ar reikia dar papildomų priemonių dėl to, kad prezidento patarėja taip pageidauja, matyt, spręsime bendrame kontekste“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė.

Anot jos, Vyriausybė kitų metų biudžete indeksuos visas išmokas, kaip ir numato įstatymai. 

„Vyriausybė tikrai visus įstatymus vykdys ir numatys tą indeksavimą, kuris yra numatytas. Taip pat bus indeksuojama minimali alga ir tie dydžiai, kurie žmonėms su mažomis pajamomis yra patys aktualiausi“, – sakė premjerė.

Prezidento patarėja socialinės politikos ir ekonomikos klausimais I. Segalovičienė antradienį sakė, kad Vyriausybė rengdama 2025 metų biudžeto projektą turi numatyti priemones, kurios atsvertų galimą neigiamą akcizų didinimo poveikį daliai visuomenės ir verslo, taip pat ieškoti būdų, kaip didinti žmonių pajamas.

Pagal Seimo priimtą Gynybos paketą nuo kitų metų bus didinami akcizai visų rūšių automobilių kurui. Prezidentas Gitanas Nausėda kritikavo šį sprendimą, nors paketo įstatymus pasirašė.

I. Šimonytė pabrėžė, kad nuo kitų metų benzinas ir dyzelinas dėl akcizų brangs 2,5 proc., o tai, Finansų ministerijos skaičiavimais, infliaciją galėtų padidinti apie 0,2 proc.

Jos teigimu, ar degalų brangimą pajus gyventojai, labiausiai priklausys nuo naftos kainų.

„(Degalų – BNS) kainos per savaitę svyruoja daugiau nei 2,5 cento. Jei tai sutaps su kažkokiu naftos kainų padidėjimu, tai veikiausiai dėl naftos kainų padidėjimo tas poveikis bus gerokai ženklesnis nei kad nuo 2,5 cento akcizo padidinimo“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Siekiant padidinti krašto apsaugos finansavimą iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), birželio 20-ąją Seimas padidino pelno mokestį bei alkoholio, rūkalų ir kuro akcizus ir priėmė Gynybos fondo įstatymą. Prezidentas paketą pasirašė praėjusį penktadienį.

Gynybos finansavimas didinamas siekiant Lietuvos kariuomenėje greičiau išvystyti diviziją, iki 2027 metų priimti Vokietijos brigadą ir pasirengti visuotiniam šaukimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gal jau geriau ją už Lietuvos žlugdymą ir tautos genocidą į kalėjimą pasodinti. Su turto konfiskavimu IR visa koncervu partija uz padaryta zala Lietuvos valstybei ir jos pilieciams. Bus geras teisine praktika busimos kartoms.

… portretas
Žmonės jus dar tikite tomis pasakomis??! Čia iš tos serijos kai įsivesim € tai kainos nepakils!!!!

Blinda

Blinda portretas
Gal jau geriau ją už Lietuvos žlugdymą ir tautos genocidą į kalėjimą pasodinti.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių