Po sprogimų „Nord Stream“ sujudo ir dėl „Independence“ saugumo: akys krypsta į Kaliningradą

  • Teksto dydis:

Po nuotėkių iš „Nord Stream“ dujotiekių Europa susirūpino dėl energetikos objektų pažeidžiamumo. Lietuvos politikai tikina, kad mūsų strateginiai objektai saugomi sustiprintai. Viešojo saugumo tarnybos vadas sako: kone kasdien virš svarbiausių energetikos objektų skraido dronai, nors tai draudžiama. Ypač daug pažeidėjų – prie terminalo „Independence“. Prieš kelerius metus politikai konstatavo, kad terminalas nėra tinkamai apsaugotas, trūksta apsaugos po vandeniu. O netoli Lietuvos – Kaliningrade – yra ypač slaptas Rusijos karinis vienetas povandeninėms diversijoms rengti, praneša LNK.

Sprogimus abiejuose „Nord Stream“ dujotiekiuose Skandinavijos šalys vadina tyčiniu aktu, sabotažu.

„Vienas rimčiausių incidentų Baltijos jūroje. Čia turbūt nėra didelės paslapties, kad daugelio valstybių, daugelio analitikų akys krypsta į Kremlių“, – trečiadienį sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Lietuvoje vienuolika svarbiausių strateginių objektų saugo Viešojo saugumo tarnyba (VST).

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Tai yra pagrindinės elektrinės, visi valstybiniai oro uostai ir dujų, naftos valstybės terminalai ir bazės“, – sakė VST vadas Ričardas Pocius.

Daugelio valstybių, daugelio analitikų akys krypsta į Kremlių.

Prie strateginių objektų draudžiama priartėti, negali skraidyti dronai, bet pažeidėjai fiksuojami nuolatos.

„Taip, beveik kiekvieną dieną, kiekvieną savaitę turime mažų incidentų. Kartais gal šiek tiek ir rimtesnių incidentų“, – pabrėžė R. Pocius.

Anot VST vado, daug pažeidimų fiksuojama prie terminalo „Independence“, kai žvejai pradeda sezoną.

„Bando sutaupyti, kirsti kelius, praplaukti pro mūsų terminalo priekį ar galą. Na, tokių pažeidimų per dieną turime keletą. Bet apsauga tam ir yra, kad atskirtų, ar tai nėra apsaugos patikrinimas“, – aiškino R. Pocius.

Strateginiai objektai filmuojami ir iš oro dronais, nors tai yra draudžiama.

„Jeigu kyla įtarimų, kad tai yra rimtesni incidentai, tai jau aiškinasi kitos tarnybos“, – sakė VST vadas.

Prieš kelerius metus politikai aiškinosi ir parengė išvadą, kad terminalas „Independence“ nėra tinkamai apsaugotas, trūksta apsaugos po vandeniu.

„Mes kėlėme klausimą, kas turi saugoti po vandeniu esantį objektą. Ir savo sprendime mes manėme, kad tai turi daryti mūsų jūrų laivyno atitinkamos tarnybos“, – teigė buvęs Seimo narys Artūras Paulauskas.

Terminalo apsauga po vandeniu gali būti ypač svarbi. Buvęs karinės žvalgybos vadas Gintaras Bagdonas sakė, kad Rusija vysto dalinius, skirtus diversinėms arba teroristinėms operacijoms. Ypač slaptas povandeninių diversijų dalinys gali būti dislokuotas Kaliningrado Baltijsko mieste.

Taip, beveik kiekvieną dieną, kiekvieną savaitę turime mažų incidentų.

„Jie turi ir povandenines diversines grupes, galinčias daryti sabotažą. Dar kas įdomu, kad šitam daliniui priklausantys atstovai lankėsi statant „Nord Stream 2“, – kalbėjo jis.

Dabartiniai politikai sako, kad terminalas ir kiti svarbiausi objektai saugomi sustiprintai, bet ar terminalo apsauga stebima ir po vandeniu – nekomentuojama.

„Nekonkretizuosiu. Bet kokiu atveju yra padaryta tai, kas reikia padaryti“, – sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Lietuvoje yra 2300 kilometrų dujotiekių, operatorius „Amber Grid“ samdo apsaugą siurblinėms, reguliavimo stotims. Turint piktų kėslų gali ir nereikėti eiti, kastis ar nerti prie vamzdžių. Dujotiekių tiesimo įmonės vadovas sakė, kad dujotiekių valdytojai priežiūrai naudoja specialius įrenginius, kurie keliauja vamzdžių viduje.

„Yra siunčiama tokia speciali „kiaulė“. Tai yra įrenginys, jis gali būti paprastas. Bet taip pat dujotiekiais yra siunčiamos aukštos technologijos įrenginys“, – tikino „MT Group“ generalinis direktorius Simonas Kunickas.

Pridaryti bėdų lengviau, kai sukeliami neramumai pareigūnų dėmesiui nukreipti. Lietuvoje tai  išbandyta. Kai pernai iš Baltarusijos plūstelėjo neteisėti migrantai, VST buvo patikėta saugoti ir juos, papildoma našta buvo ir pasieniečiams. O kai kilo riaušės prie Seimo, jų malšinti atvykusiai VST teko skubėti ir į Rūdninkus, nes ten pranešta apie kaip tik tuo pačiu metu kilusius migrantų neramumus. O pora savaičių prieš Seimo riaušes, būrys rusakalbių asmenų Rūdninkuose susistumdė su pareigūnais. Kol vieni stumdėsi, kiti įsibrovė į karinį poligoną ir padegė padangas. Tada atsitiktinumais tai nebuvo vadinta.

„Aš asmeniškai šią situaciją vertinu kaip provokaciją ir atvirą antivalstybinę veiklą“, – sakė tuomet vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Anot VST vado R. Pociaus, nors incidentai prie strateginių objektų fiksuojami, jų dažnėjimo nestebima.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teip,teip

Teip,teip portretas
Jei jau savo triubas sprogdina ,,russo-terliorlisto,,tai kas jiem reiskia bumtelet kazkokia tai gelda,bukem budrus.

Man patiko

Man patiko portretas
Viešojo saugumo tarnybos vadas sako - kone kasdien virš svarbiausių energetikos objektų skraido dronai, nors tai draudžiama. O gal tas vadas yra debilas, o gal jis užslaptintas kremliaus agentas, kuris X dieną praskraidins "tinkamą" droną ???

onani(z)mui

onani(z)mui portretas
fricai rusam taiko sancijas, areštuoja, t.y.vagia turta ES ir jų šuneliai, o rusija baudas mokės? Gal dar kelnes nusimaus ir pasilenks? Kartoji propagandono rankelės svaičiojimus. Paskaityk ką Seimūras Heršas, atkapstęs jankių nusikaltimus Vietname ir gavęs Pulicerio premiją, apie Streamo sprogdinimą rašo. Jankių darbas. Padedant noragams.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių