Po gaisro Alytuje siūlo daryti tinkamus sprendimus: ar didės ugniagesių algos?

Opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas siūlo kitų metų biudžete papildomai numatyti 2,5 milijono eurų savivaldybių ugniagesių minimalaus darbo užmokesčio padidinimui.

Jis registravo tokį pasiūlymą kitų metų biudžeto projektui.

Pasak J. Sabatausko, planuojama skirti suma nepakankama nuo 2020 metų sausio 1 dienos didinamam minimaliam savivaldybių ugniagesių darbo užmokesčiui mokėti. Jis primena valdantiesiems, kad jie turi vykdyti savo pažadus ir netgi jau priimtus teisės aktus.

Vyriausybė šių metų liepos 3 d. nutarimu „Dėl minimaliojo darbo užmokesčio“ nuo 2020 m. sausio 1 d. padidino minimalią mėnesinę algą 52 eurais nuo šiuo metu nustatytos 555 eurų iki 607 eurų sumos. Tačiau, pasak socialdemokrato, pinigų biudžete tam padidinimui numatė nepakankamai.

„Netgi tokie drastiški įvykiai, kaip gaisras Alytuje, kur labiausiai pasiaukojo ir nukentėjo priešgaisrinės ir gelbėjimo tarnybos darbuotojai, neprivertė valdančiųjų skirti biudžete pakankamai pinigų minimalios jų algos padidinimui. Turėtų būti gėda, kad žmonės, dėkodami juos gelbėjusiems ugniagesiams, rinko lėšas jų premijavimui, tuo metu valdantieji neskyrė pakankamai pinigų net minimalios algos pakėlimui. Šita valdžia demonstruoja savo cinišką požiūrį ir į pačią nelaimę, ir į ugniagesių profesijos žmones“, – sako J. Sabatauskas.

Vyriausybės su nacionalinėmis profesinių sąjungų organizacijomis sudarytoje 2020 metų Nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje bei jos pagrindu Seimui pateiktame Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų ir komisijų narių darbo apmokėjimo įstatymo pakeitimo projekte numatomas savivaldybių ugniagesių pareiginės algos pastoviosios dalies koeficiento didėjimas nuo esamo 3,38 iki 4.

J. Sabatausko duomenimis, iš viso lėšų poreikis 2020 metams minėtam savivaldybių ugniagesių darbo užmokesčio didėjimui – 5,7 mln. eurų. Biudžeto projekte, palyginti su 2019 metais, dotacijų suma savivaldybių priešgaisrinei saugai, pasak parlamentaro, padidinta tik 3,2 mln. eurų, trūksta 2,5 mln. eurų.

J. Sabatauskas nurodo ir galimus lėšų šaltinius: valstybės biudžeto įplaukos iš akcizo mokesčio, gautos viršplaninės biudžeto pajamos arba iš Vidaus reikalų ministerijai skiriamų asignavimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių