Planuojama uždrausti nemokamai dalinti vienkartinę plastikinę pakuotę kavinėse ir renginiuose

Šią savaitę Seimas ketina priimti įstatymų pakeitimus, kuriais planuoja uždrausti viešojo maitinimo vietose, masiniuose renginiuose ir paplūdimiuose neatlygintinai dalinti vienkartinę pakuotę, turinčią savo sudėtyje plastiko.

Šį draudimą buvo planuojama taikyti jau nuo šių metų lapkričio 1 d., tačiau įstatymų pataisų iniciatorius, Seimo Laisvės frakcijos narys Kasparas Adomaitis siūlo įgyvendinimą atidėti pusmečiui – iki kitų metų gegužės 1 d. Beje, tokiam jo siūlymui pritarė ir Seimo Aplinkos apsaugos komitetas.

„Įstatymo derinimas su ES institucijomis užtruko, todėl siūlau pavėlinti naujų reikalavimų įsigaliojimą, nes verslas gali nespėti jiems pasiruošti“, – Eltai sakė K. Adomaitis.

Seimas po svarstymo jau yra pritaręs K. Adomaičio inicijuotiems Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo, Aplinkos apsaugos įstatymų ir Administracinių nusižengimų kodekso pataisoms, kuriomis siūloma mažinti vienkartinių plastiko gaminių naudojimą. 

Jei Seimas galutiniame balsavime pritars, būtų uždrausta viešojo maitinimo vietose neatlygintinai dalinti tokią vienkartinę pakuotę. Kaip alternatyva vienkartiniams plastikiniams gaminiams turės būti pateikiamos daugkartinės arba vienkartinės pakuotės, kurių sudėtyje nėra plastiko, arba stalo indai. Taip pat siūloma numatyti galimybę laikantis saugos ir higienos reikalavimų atsinešti savo pakuotę, pvz., į kavinę.

Masiniuose renginiuose ir paplūdimiuose įrengtose viešojo maitinimo vietose siūloma apskritai uždrausti dalyti ar parduoti vienkartinius plastikinius gaminius, tačiau šis draudimas nebūtų taikomas, jei už tokius vienkartinius indus būtų imamas užstatas.

„Užstatas paskatintų vartotojus pakuotę grąžinti, bet ne išmesti kur papuola. Su užstatu atgautą pakuotę galima tinkamai išrūšiuoti ir sėkmingai perdirbti“, – teigė K. Adomaitis.

Aplinkos apsaugos įstatyme siūloma įtvirtinti juridinių asmenų atsakomybę už reikalavimų dėl vienkartinių plastikinių gaminių mažinimo nevykdymą.

Pagal siūlomą projektą, nemokamas tokių plastikinių gaminių dalijimas, daugkartinių alternatyvių gaminių nepateikimas vartotojams viešojo maitinimo vietose užtrauktų baudą nuo tūkstančio iki 3 tūkstančių eurų. Toks pažeidimas, padarytas pakartotinai, užtrauktų 3-5 tūkstančių eurų baudą.

Administracinių nusižengimų kodekse siūloma įtvirtinti atsakomybę ne tik įmonėms, bet ir jų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims.

Projektas numato, kad neatlygintinas gėrimams ir maistui skirtos plastikinės vienkartinės pakuotės dalijimas ir daugkartinės pakuotės nepateikimas viešojo maitinimo vietose, masiniuose renginiuose ir paplūdimiuose užtrauktų įspėjimą arba baudą viešojo maitinimo paslaugų teikėjams nuo 30 iki 60 eurų ir baudą įmonių vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 100 iki 200 eurų.

K. Adomaitis tikisi, kad Seimas pratęstoje sesijoje pritars jo iniciatyvai mažinti plastikinės vienkartinės pakuotės naudojimą. Anot Seimo nario, Lietuva kol kas nėra įtvirtinusi jokių paskatų mažinti vienkartinių indų naudojimą, tad toks žingsnis yra būtinas skatinant tvaresnį vienkartinių gaminių vartojimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
pas konservuotus pvmo rinkejus nieko naujo... viskas ukrainai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių