Pienininkai: koronavirusas gali komplikuoti padėtį sektoriuje

Sudėtinga situacija pasaulio rinkose dėl koronaviruso kelia iššūkių visam pieno sektoriui. Didžiąsias pieno perdirbimo įmones telkiančios asociacijos „Pieno centras“ direktorius Egidijus Simonis teigia, kad dėl ekstremalios situacijos problemos dėl produktų realizavimo keičiasi kiekvieną dieną.

„Artimiausiu laikotarpiu pieno ir produktų gamybai, bei pardavimų rezultatams didžiausią įtaką darys koronaviruso situacija“, – sako E. Simonis.

Lietuvos pieno perdirbimo įmonės 2020 metų vasarį už natūralų pieną stambiesiems šalies pieno ūkiams mokėjo europinį vidurkį siekiančią supirkimo kainą – 342,7 euro už toną, arba 0,7 proc. daugiau nei sausį.

Stambiaisiais žaliavos tiekėjais Lietuvoje laikomi tie, kurie parduoda daugiau kaip 40 tonų pieno per mėnesį.

Pasak E. Simonio, vasarį pieno supirkimo kainos dar augo, tačiau kovo mėnesį dėl sezoniškumo, kai ūkiuose išauga pieno primilžiai ir dėl pandemijos sukeltos padėties rinkose, tolesnę situaciją prognozuoti tampa sunku.

„Sumažėjęs vartojimas, sustabdyta ugdymo ir maitinimo įstaigų veikla, dalis eksportuojamos produkcijos yra įstrigusi transporto eilėse – visa situacija yra daugiau nei neapibrėžta. Ir nors kiekviena įmonė kylančius iššūkius bandys spręsti individualiai, tikimės ir valstybės didesnio dėmesio visam sektoriui“, – teigia E. Simonis.

Portalo milkprices.nl duomenimis, didžiosios Europos Sąjungos pieninės stambiesiems pieno tiekėjams sausį mokėjo vidutiniškai 338 eurus už toną, Naujosios Zelandijos – 339,1 eurų, JAV – 383,9 eurus. Per sausį pienas Europoje atpigo 0,3 proc., Naujojoje Zelandijoje pieno supirkimo kaina stambiesiems tiekėjams padidėjo 0,3 proc., o JAV žaliavos kaina sumažėjo net 11,5 proc.

Žemės ūkio ministerijos skelbiamais duomenimis, vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina visiems ūkiams 2020 metų vasarį buvo 311,3 eurų už toną – 1 proc. didesnė nei sausį ir 1,6 proc. aukštesnė nei 2019 metų vasarį.

Per 2020 metų vasarį supirkta 95,75 tūkst. tonų pieno – 4,8 proc. daugiau, palyginti su 2019 metų vasariu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių