Pasienyje vairuotojai aktyviausiai skiepijosi pirmosiomis dienomis

  • Teksto dydis:

Prieš dvi savaites įkurtoje mobilioje vakcinacijos vietoje Kalvarijos pasienio kontrolės punkte iki šiol pasiskiepijo apie 300 tolimųjų reisų vairuotojų, išvykstančių iš Lietuvos arba grįžtančių. Didžiausias aktyvumas buvo pirmąją savaitę, kai vienos dozės „Janssen“ vakcina per dieną pasiskiepydavo maždaug 70 žmonių, vėliau srautai sumažėjo – per dieną paskiepijama iki 30.

Įvertinę vakcinacijos aktyvumą pasienyje, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ atstovai ragina vairuotojus nepraleisti progos ir skiepytis aktyviau nemokama bei saugia vakcina, kuri leis įgyti imunitetą nuo koronoviruso (COVID-19) ir jo plintančių atmainų.

Kalvarijos pasienio kontrolės punkte mobili komanda dirba pirmadieniais – trečiadieniais nuo 8:30 iki 13.00 val., esant didžiausiems atvykstančių ir iš Lietuvos išvykstančių žmonių srautams.

Vakcinuotis čia gali visi žmonės, kurie turi privalomąjį sveikatos draudimą (PSD), yra deklaravę gyvenamąją vietą Lietuvoje ir yra mūsų šalies piliečiai. Taip pat ir Europos Sąjungos (ES) valstybių narių, Europos laisvosios prekybos asociacijos valstybių narių piliečiai ir jų šeimos nariai, atvykę gyventi į Lietuvą ilgiau kaip trims mėnesiams per pusę metų ir įgiję teisę čia gyventi ar keičiantys gyvenamąją vietą mūsų šalyje. Taip pat ir užsienio valstybių piliečiai, žmonės be pilietybės, kuriems yra išduotas dokumentas, suteikiantis teisę gyventi Lietuvoje, akredituoti ir reziduojantys Lietuvoje asmenys bei žmonės, kuriems išduota nacionalinė (D) viza.

Tikėtina, kad kai kurie vairuotojai, kurie išvyksta su kroviniais į užsienio šalis, baiminasi galimo šalutinio poveikio kelionės metu, pavyzdžiui, karščiavimo po skiepo, ir renkasi skiepytis tik grįžę.

Asociacijos generalinis sekretorius Zenonas Buivydas kviečia vairuotojus aktyviau skiepytis ir išnaudoti sudarytas patogias galimybes tai padaryti, kertant Lietuvos sieną, o darbdavius – paskatinti darbuotojus nepraleisti progos gauti savo vakciną.

„Tikėtina, kad kai kurie vairuotojai, kurie išvyksta su kroviniais į užsienio šalis, baiminasi galimo šalutinio poveikio kelionės metu, pavyzdžiui, karščiavimo po skiepo, ir renkasi skiepytis tik grįžę. Sudėtingiausia vis dar yra su užsienio ir trečiųjų šalių piliečiais, kurie dėl darbo specifikos Lietuvoje praleidžia mažai laiko, grįžę turi izoliuotis, po to vėl skuba išvykti“, – sako Z. Buivydas.

SAM kanclerės Jurgitos Grebenkovienės teigimu, vakcinacijos apimtys yra per mažos. Siekiant didesnės transporto sektoriaus imunizacijos, būtina didinti vakcinacijos apimtis. Šiame procese įmonių vadovų vaidmuo yra labai svarbus, skatinant savo darbuotojus vakcinuotis.

Jei transporto sektoriaus įmonėse yra bent 6 darbuotojai, kurie nori skiepytis, įmonės atstovas turėtų skambinti Karštaja linija 1808 ir užregistruoti įmonę mobilios vakcinavimo komandos atvykimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių