JAV spauda įspėja, kad artimiausioje ateityje parduotuvėse gali pritrūkti tekilos. Mat Meksikos ūkininkams nebeapsimoka auginti mėlynosios agavos, iš kurios gaminamas šis alkoholinis gėrimas.
Kukurūzų ir javų kainos pasaulio rinkose pastaraisiais metais smarkiai šoktelėjo, nes žmonijai reikia vis daugiau maisto ir etilo alkoholio. O agavos kainos kasmet smunka.
Nuo 1997 m., kai šaltis sunaikino didelę agavų plantacijų dalį, iki 2002 m. jų kainos siekė beveik 0,8 JAV dolerio (beveik 2 litus) už svarą (beveik pusę kilogramo), ir meksikiečiai kasmet jų augino vis daugiau.
Tačiau pastaruoju metu už svarą mėlynosios agavos Meksikos ūkininkai supirktuvėse gauna vos 0,02 JAV dolerio, arba vieną lietuvišką centą už beveik kilogramą. Matydami, kad vos gali sudurti galą su galu, ūkininkai savo laukuose ėmė auginti javus, kukurūzus ir pupeles. Šios kultūros atneša didesnį pelną - pavyzdžiui, už pusę kilogramo kukurūzų Meksikoje mokama 0,18 JAV dolerio (apie 0,42 lito).
Tuo metu šimtai hektarų mėlynosios agavos laukų tiesiog pūva. Taigi gali būti, kad ateityje tradicinis meksikietiškas alkoholinis gėrimas dings iš parduotuvių lentynų.
"Nereikia mušti pavojaus varpais. Meksikoje visada bus žmonių, kurie augins agavą ir gamins tekilą. Be "Tabasko" (aštrus padažas - red. past.), tai geriausias ir daugiausiai pelno jiems nešantis eksporto produktas. Jei reikės, įsikiš vyriausybė. Tačiau tekila greičiausiai pabrangs ir kurį laiką parduotuvėse gali būti šio gėrimo deficitas. Taip jau buvo nutikę 2001-2002 metais, kai Meksikoje nušalo didelė dalis plantacijų", - teigė Kalifornijos dienraščio "The Daily Independent" apžvalgininkas Nathanielis Liedlas.
Naujausi komentarai