Populiariausios šių metų kolekcinės monetos – skirtos Žemaitijai ir sutartinėms

Populiariausios šių metų kolekcinės monetos buvo skirtos Žemaitijai ir daugiabalsėms sutartinėms, teigia Lietuvos bankas.

„Populiarumu šiais metais išsiskyrė moneta, skirta Žemaitijai. Ši moneta pradėjo naują seriją, skirtą Lietuvos etnografiniams regionams“, – BNS teigė Lietuvos banko Monetų kūrimo komisijos pirmininkas Deivis Stankevičius.

„Taip pat populiari ir greitai išpirkta buvo ir kita 2 eurų proginė moneta, skirta daugiabalsėms sutartinėms“, – pridūrė jis.

Lietuvos bankas šiais metais išleido šešias kolekcines monetas: stintų žvejybai, Užgavėnėms, aukso monetą Lietuvos laisvės kovos sąjūdžiui, sutartinėms, lyčių lygybei ir Sapiegų rūmams.

Taip pat išleistos dvi proginės monetos, skirtos Žemaitijai ir skautams.

„Šiais metais kolekcinių monetų daugiau leidžiama nebus, tačiau kitų metų sausio viduryje pasirodys 2020 metų kolekcinių monetų rinkinys. Kaip įprasta, tokiu rinkiniu pradedame kiekvienus metus“, – teigė D. Stankevičius.

Kitais metais planuojama išleisti aštuonias kolekcines monetas.

Jis teigė, kad kiek pajamų LB gavo iš kolekcinių monetų pardavimo 2019 metais, paaiškės metinėje finansinėje ataskaitoje.

2018 metais LB gavo 2,8 mln. eurų pajamų iš kolekcinių monetų pardavimo, o 2017 metais – 899 tūkst. eurų.

„Atkreipiame dėmesį, kad 2018 metais pajamos buvo didesnės dėl išleistų šimtmečio monetų, tarp kurių buvo ir aukso moneta“, – nurodė D. Stankevičius.

Anot jo, Lietuvos bankas išleisdamas kolekcines ir progines monetas siekia, kad gautos pajamos padengtų su monetų kaldinimu susijusias išlaidas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių