Nuo spalio Lietuvoje uždraudžiama prekyba „juoko dujomis“

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas nusprendė uždrausti diazoto monoksido, žinomo kaip „juoko dujos“, mažmeninę prekybą.

Draudimas įsigalios  spalio 1 dieną, informavo departamentas.

Diazoto monoksidas įtraukiamas į narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą, todėl juridiniai asmenys, norintys vykdyti veiklą su šia medžiaga, turės gauti departamento leidimą.

„Diazoto monoksidas – vis populiarėjanti vakarėlių ir festivalių svaiginimosi priemonė, sukelianti trumpalaikį atsipalaidavimo, euforijos bei mieguistumo pojūtį. Medicinoje diazoto monoksidas naudojamas anestezijai ir skausmo malšinimui“, – teigiama Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento pranešime.

Anot jo, įvestas mažmeninės prekybos draudimas leis išvengti sveikatos sutrikimų ir net mirčių, susijusių su šios medžiagos naudojimu ,,rekreaciniais tikslais“.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento duomenimis, nuo diazoto monoksido Jungtinėje Karalystėje mirė 17 žmonių, 25 – JAV, trys – Danijoje.

Specialistų teigimu, šių dujų vartojimas gali sukelti šalčio nudegimus įkvepiant, neurologinius smegenų ir nervų veiklos sutrikimus, anemiją, paralyžių, galima uždusti dėl deguonies stygiaus, netekti sąmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių