- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Gruodžio 15-ąją buvo minima tarptautinė arbatos diena. Visame pasaulyje senas tradicijas turintis gėrimas populiarumo nepraranda ir Lietuvoje, o kai kurios lietuviškos žolelių arbatos šiuo metu sulaukia didžiausio pirkėjų dėmesio, nes padeda sustiprinti imunitetą ir jaustis sveikiau.
„Šaltuoju metų laiku mūsų parduotuvėse arbatos įsigyjama kone pusantro karto daugiau negu pavasarį ir vasarą. O šventiniu Kalėdų laikotarpiu kai kurių arbatų paklausa pakyla net 2–3 kartus, lyginant su kitais mėnesiais. Juk pakuotė gardžios arbatos – šilta ir labai universali dovana“, – pastebi „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė. Iš viso lietuviškas prekybos tinklas siūlo per 650 skirtingų arbatos pasirinkimų.
Prekybos tinklo duomenimis, populiariausia išlieka juodoji arbata – per metus parduodama maždaug milijonas pakuočių arbatos pakeliuose. Didžiąją dalį pardavimų sudaro gerai žinomi prekių ženklai, tokie kaip „Lipton Yellow Label“ ir „Dilmah Premium“.
Pirkėjai taip pat noriai renkasi ir birią juodąją arbatą – pernai per visus metus pardavimai viršijo pusę milijono įvairaus dydžio pakuočių.
V. Drulienė atkreipia dėmesį į tendenciją, kad šiemet pastebimai auga vaisinės arbatos ir žolelių funkcinės arbatos pardavimai. Vaisių arbatos pakeliuose per tris šių metų ketvirčius parduota per 805 tūkst. pakuočių – 12 procentų daugiau, o žolelių funkcinės arbatos – beveik 185 tūkst. pakuočių – penktadaliu daugiau, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai.
Prekybos tinklo duomenys rodo, kad pirkėjai vis labiau vertina lietuviškas žolelių arbatas – karštu vandeniu užpilti mišiniai šaltuoju metų laiku padeda sustiprinti imunitetą, palengvina kovą su peršalimo virusais. Erškėčių vaisiai, liepų ir ramunėlių žiedai, melisų lapai, čiobreliai ir raktažolių šaknys – tai tik keli ingredientai, kurie naudojami populiariausioms „Žolynėlio“ arbatoms gaminti. O tokie lietuviškų arbatų pavadinimai kaip „Nervus“, „Gripus“, „Bronchus“ ar vaikams skirtos „Šaltukui paspaudus“ pirkėjams padeda lengvai susiorientuoti, nes simboliškai nurodo karšto gėrimo paskirtį – padeda nuraminti, atpalaiduoti, pasveikti ir sustiprėti.
„Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas atkreipia dėmesį, kad arbatos nauda gali būti labai įvairi – vienos rūšies gėrimas gali tonizuoti, suteikti energijos, o kitos rūšies – nuraminti ir atpalaiduoti.
Pasak maisto gamybos eksperto, įdomu tai, kad tiek juodoji, tiek žalioji arbata gaminama iš to paties augalo – kininio arbatmedžio – lapų. Skirtingos gamybos technologijos, oksidacijos ir fermentacijos procesai sukuria didžiausius skirtumus: vieni lapeliai nuskinami labai švieži ir jų oksidacija sustabdoma, todėl arbata tampa žaliąja, kiti lapeliai nuskinami vėliau ir džiovinami gauna daugiau deguonies, todėl patamsėja ir įgyja intensyvesnį aromatą – tampa juodąja arbata. Ir žalioji arbata, ir juodoji arbata yra puikus antioksidantų šaltinis, todėl padeda saugoti organizmą nuo vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų.
A. Poleninas atkreipia dėmesį, kad geriausia įsigytą arbatą suvartoti per metus, nes vėliau arbatžolės ima prarasti vertingąsias savybes. „Jeigu dovanojate arbatą savo šeimos nariams, draugams ar kolegoms, palinkėkite kuo daugiau progų mėgautis šiuo senas tradicijas ir turtingą istoriją turinčiu gėrimu“, – šypsosi prekybos tinklo maisto gamybos ekspertas.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Brangs „Vilniaus vandenų“ paslaugos1
Vilniaus miesto ir rajono, Šalčininkų ir Švenčionių rajonų gyventojai už geriamojo vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą nuo kitų metų vasario per mėnesį mokės vidutiniškai 58 centais (su PVM) daugiau, penktadienį prane&scaron...
-
VERT: ESO dalį vystytojų blogai informavo
Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) dalį komercines saulės elektrines siekusių įrengti vystytojų netinkamai informavo apie jiems nesuteiktus prisijungimus prie tinklo, penktadienį pranešė patikrinimą atlikusi Valstybin...
-
Tvarumo idėja keičia mokslo pasaulį
Kauno technologijų mokymo centras (KAUTECH) drauge su Kauno krašto pramonininkų ir darbdavių asociacija į diskusiją sukvietė mokymo įstaigų ir verslo atstovus. Dalyviai diskutavo tema „Tvari verslo ir mokslo įstaigų partnerystė: kokie ...
-
„Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje bus apklausiami užsienio specialistai
Artimiausiuose bendrovės „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos bylos posėdžiuose bus apklausiami specialistai iš užsienio, penktadienį pranešė Šiaulių apygardos teismas. ...
-
Kaunas veža Kalėdas į apkasus: Ukrainos kariams – vilkikas paramos
Kaunas dar kartą susitelkė gerumui. Per šešias paramos akcijos „Kalėdos keliauja į apkasus“ dienas surinktas artipilnis vilkikas paramos Chersono, Pakrovsko, Torecko ir Sumų apskrityse kovojantiems Ukrainos kariams, sužeistiesie...
-
Baigti viaduko rekonstrukcijos darbai prie „Megos“8
Jau šią savaitę eismas prie prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ juda greičiau – baigti daugiau kaip 3 mln. Eur be PVM kainavę viaduko rekonstrukcijos darbai ir eismas neberibojamas. Eismas čia organizuojamas jau penkiomis juost...
-
Šokas: DPD pradangino pilnutėlį kaunietės lagaminą10
Dar pavasarį kaunietė iš Portugalijos į Lietuvą per DPD siuntė lagaminą su asmeniniais daiktais, užrašais. Kartu lagaminą siuntė ir draugė. Jos siunta atkeliavo, o kaunietė liko tuščiomis. ...
-
„Mantinga Logistics“ atleidžia dalį vairuotojų
Reorganizavimą baigusios Marijampolės duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos gamintojos „Mantinga Group“ logistikos įmonė „Mantinga Logistics“ (buvusi „Transport Leader“) atsisako užsakomųjų pervežimų E...
-
Kepta višta daugiabučių vamzdynuose? Būna ir taip
„Mano BŪSTO“ specialistai sako, kad šventiniu laikotarpiu dalis daugiabučių namų nuotekų vamzdynų primena užstrigusį maisto konvejerį su plačiu gaminių asortimentu. To priežastis – į kanalizaciją metami ir ją užkem&scar...
-
Per šventes slegia vienišumas? Atlikite šiuos paprastus žingsnius
Ne kiekvienas iš mūsų didžiausias metų šventes sutiks būryje draugų ar artimųjų. Tačiau ar iš tikrųjų tai yra blogai ir ar verta vaikytis socialinėje erdvėje piešiamo tobulų švenčių įvaizdžio? Kas svarbiau &...