M. Skuodis po ICAO ataskaitos dėl Minske nutupdyto lėktuvo tikisi ir tolesnių veiksmų

Susisiekimo ministras Marius Skuodis tikisi, kad po lapkritį numatytos Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (ICAO) ataskaitos išvadų dėl Minske nutupdyto lėktuvo organizacija imsis ir „tolesnių veiksmų“.

Lankydamasis Monrealyje, M. Skuodis susitiko su čia įsikūrusios ICAO tarybos pirmininku Salvatore Sciacchitano (Salvatore Šiakitanu) bei tarybos nariais, kitais organizacijos atstovais. Jis dar kartą pabrėžė, jog šiemet „ne kartą susidūrėme su įvykiais, kai civiline aviacija pasinaudojama neteisėtiems ar beprecedenčiams tikslams“.

„Visų pirma, ypatingą reikšmę teikiame ICAO atliekamam tyrimui dėl „Ryanair“ keleivinio orlaivio priverstinio nutupdymo Minske. Tikimės, kad organizacijos tyrėjų galutinė ataskaita bus pateikta numatytu laiku, lapkričio mėnesį. Taip pat labai svarbu, kokių veiksmų imsis organizacija paskelbus tyrimo išvadas“, – kalbėjo M. Skuodis.

„Ryanair“ orlaivio užgrobimo vykdomam tyrimui M. Skuodis pakartojo ir pasiūlė visą šalies pagalbą ir įsitraukimą, kokio tik gali prireikti tyrimui vykdyti.

Pasak ministro, nerimą kelia ir kiti požymiai, rodantys, kad tarptautinė civilinė aviacija neretai yra naudojama kaip priemonė nelegaliai imigracijai organizuoti. M. Skuodis atkreipė dėmesį į nelegalią migraciją per Lietuvos–Baltarusijos valstybių sieną, išplitusią ir į kaimynines šalis – Latviją ir Lenkiją. Pasak ministro, kyla įtarimų, kad tai organizuojama pasitelkiant kitų šalių oro linijas.

Gegužės 23 dieną Baltarusijos oro dispečeriai nurodė „Ryanair“ pilotams nutupdyti iš Atėnų į Vilnių skridusį lėktuvą su 126 keleiviais, nes jame esą padėta bomba. Per šį incidentą į orą buvo pakeltas naikintuvas.

Laineris buvo priverstas nusileisti Minske, kur buvo sulaikytas tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė Sofija Sapega. Patikrinus lėktuvą, jokių sprogmenų jame nebuvo rasta.

Remdamasi Čikagos konvencija, Lietuva kreipėsi į ICAO Tarybą dėl išsamaus ir objektyvaus šio įvykio tyrimo dėl kelių konvencijų straipsnių ir tarptautinės teisės pažeidimų.

Tarptautinį tyrimą vykdanti ICAO tyrėjų komanda (angl. ICAO FFIT) lankėsi su incidentu susijusiose šalyse ir rinko informaciją, duomenis bei faktus, kurie padėtų sudėlioti visą šio aviacijos incidento seką, rugpjūtį tyrėjai susitiko su Lietuvos, Lenkijos ir Baltarusijos pareigūnais.

ICAO FFIT tyrėjai analizuoja visų institucijų ir valstybių pateiktą medžiagą ir toliau planuoja koncentruotis į šalių parodymuose nustatytus nesutapimus, joms įvardinant incidento faktus ir įvykių seką.

Baltarusijos veiksmus pasmerkė daugelis Vakarų šalių, tarptautinių organizacijų, į tai reaguodama ES uždraudė Baltarusijos vežėjams naudotis jos oro erdve ir patekti į jos šalių oro uostus bei vėliau patvirtino sektorines sankcijas Minskui.

Lietuvos Generalinė prokuratūra dėl incidento yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą. „Ryanair“ orlaivis buvo registruotas Lenkijoje, todėl lėktuvo užgrobimą taip pat tiria šios šalies teisėsauga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha portretas
ICAO nare yra ir rusija, ir nesilpniausia, tai manau ataskaitos rezultatai bus ,,,,,isreikstas susirupinimas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių