Lietuvos turizmas: tikisi apie 400 tūkst. daugiau turistų, bet užsieniečių neramina vienas klausimas

Vasara – atostogų metas. Kaip lietuviai poilsiaus šiemet ir kiek laukiama užsienio turistų? Pagal Ekonomikos ir inovacijų ministerijos prognozes, Lietuvos turizmo sektorius šiais metais turėtų ženkliai augti ir priartėti prie ikipandeminio lygio.

Alytaus rajone, miškų bei Nemuno apsuptyje, esanti rezidencija – žirgynas – išties įspūdinga savo gyventojais, plotu, architektūra ir išpuoselėtais kampais. Tiesa, sodybos „Royal Horse Resort“ įkūrėjas Tautvydas Barštys stebisi, kad dauguma lietuvių atostogauti vyksta tik į užsienį, ypač tie, kurie ieško prabangių vietų. Tačiau dalis tokių keliautojų net nenutuokia, kad įspūdingų vietų yra ir mažesniuose Lietuvos miestuose.

„Nesvarbu, Šveicarija ar Vokietija, tikslas, kad būtų vienodos sąlygos. Žmonės, kurie keliavę po Europą, atvyksta ir sako: kodėl ne kaip Vokietija? Aš atsakau, o ką jūs padarėte, kad Lietuvoje būtų kaip Vokietijoje? Lietuviai labai nori reikalauti“, – kalbėjo verslininkas.

Sodyboje yra teniso bei padelio aikštės, vandenlenčių parkas, krepšinio aikštelė, ruošiamas paplūdimys.

„Lietuvoje labai trumpa vasara, kad neišvažiuotų į Ispaniją, norgę, londę“, – sakė T. Barštys.

Nakvynė milijonieriaus įkurtoje vietoje kainuoja atitinkamai – beveik 300 eurų. Toks biudžetas, anot vietinio turizmo ekspertų, viršija vidutinį Lietuvos poilsiautojo krepšelį, kuris šiemet dar kuklesnis nei pernai.

„Vidutinių išlaidų krepšelis vienam asmeniui, pavyzdžiui, 2023 metais buvo 189 eurai, šiemet – 177 eurai. Jis yra pakritęs“, – teigė „Keliauk Lietuvoje“ vietinio turizmo ekspertė Neringa Sutkaitytė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Turistu laikomas žmogus, kuris apsistoja nors vienai nakčiai. Turizmo ekspertai sako, jog vasaromis, kai oras idealus, vietiniai vis dažniau lieka Lietuvoje, ieško ir tyrinėja regionus.

„Ir gyvūnėlių ūkiai, ir pirtį galima turėti ant vandens“, – įsitikinusi N. Sutkaitytė.

Vis dėlto, populiariausios kryptys nesikeičia – laimi pajūris, kurortiniai miestai su SPA centrais.

„Aišku, užsienis kiša koją, bet į užsienį keliaujama šaltuoju metų laikotarpiu, žinoma, Lietuvoje sezoniškumas jaučiamas taip pat“, – kalbėjo ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis.

Lietuvos turistai jau seniai pralenkė ikipandeminius skaičius, o turizmo sektorius uždirba daugiau nei iki pandemijos.

Šį sezoną tikimasi, kad Lietuva pateks į norimų krypčių sąrašą, ypač vokiečių ir lenkų.

„Šiais metais tikimės 25 proc. turistų augimo, beveik pasieksime ikipandeminį skaičių. Lietuvos turistai jau seniai pralenkė ikipandeminius skaičius, o turizmo sektorius uždirba daugiau nei iki pandemijos“, – kalbėjo K. Žemaitis.

Tokia prognozė pateikiama įvertinus pirmojo ketvirčio duomenis. Pernai Lietuvą aplankė 1,4 mln. užsienio turistų, šiemet tikimasi maždaug 400 tūkst. daugiau. Pastebima, kad dalis užsieniečių turistų vis dar klausia, ar tikrai Lietuvoje saugu.

„Kalbant apie tolimas rinkas, reikia dėti daugiau pastangų, paaiškinant, kad Lietuva yra saugi šalis ir kad čia verta atvažiuoti“, – nurodė K. Žemaitis.

Turistų skaičius nėra esminis, svarbu, kiek jie išleidžia. Vidutiniškai vienas užsienio turistas išleidžia 400–500 eurų biudžeto pajamų.

Anot pašnekovo, konkurenciją pavyks išlaikyti, jeigu kils ne tik kainos, bet ir paslaugų kokybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senukas

Senukas portretas
Ar i Palanga važ turistai ar poilsiautojai?

Kol atseit diolomatas kalba apie karą

Kol atseit diolomatas kalba apie karą  portretas
Kol mūsų atseit diplomatijos vadovas gabrielius lanzbergis ,net bbs studijoj kalba apie armagedonus ,tol tiketis turistų Lietuvoj neverta

atvykęs UŽSIENIEČIUS:

atvykęs UŽSIENIEČIUS: portretas
lietuviai nemoka rašyti taisyklingai, ja.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių