Lietuvos banko vadovas: paskolų turintieji jau pajautė mažesnes palūkanas

Europos Centriniam Bankui (ECB) ketvirtadienį antrą kartą šiais metais sumažinus paskolų palūkanas, Lietuvos banko (LB) vadovas Gediminas Šimkus teigia, kad didžioji dalis paskolų turėtojų už jas jau moka mažiau.

„Be jokios abejonės, tie, kurie turi būsto paskolas, jie jau tą pajautė, nes mes, kaip žmonės arba kaip verslas, ir kuo Lietuva šitoje vietoje išsiskiria – kad didžioji dalis paskolų yra su kintamosiomis palūkanų normomis – tai reiškia, kad ar po trijų ar po šešių mėnesių, bet pakankamai greitai palūkanų normų mažėjimą mes pajaučiame ne tik pokalbiu radijo laidoje, bet ir realiai sumažėjusiomis, o prieš tai – padidėjusiomis, įmokomis bankui už gautą paskolą“, – penktadienį LRT radijui kalbėjo G. Šimkus.

Anot jo, rinkose šio mažinimo buvo tikimasi, todėl tarpbankinių paskolų palūkanos „Euribor“ mažėja jau kurį laiką.

„Rinkose šita informacija jau buvo 100 proc. įkainota jau prieš kurį laiką ir tą mes puikiai matome iš, pavyzdžiui, „Euribor“ nuo kurio ir skaičiuojasi ta kintama paskolų dalis, ji jau sumažėjo ir šiuo metu šešių mėnesių „Euribor“ yra 3,2 ar 3,3 procento (3,28 proc. – BNS) ir tai yra beveik visu procentiniu punktu žemiau nei tos aukštumos, kurios buvo prieš metus“, – teigė G. Šimkus.

Ketvirtadienį ECB pagrindinę bazinių palūkanų normą sumažino 0,25 procentinio punkto iki 3,5 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių