Lietuvos bankas: pinigų šiemet išgryninama 15 proc. daugiau

  • Teksto dydis:

Bankomatuose, kortelių skaitytuvuose ir kitais būdais išgrynintų pinigų kiekis pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su pernai tuo pat laiku, išaugo 15 proc. iki 5,1 mlrd. eurų, skelbia Lietuvos bankas (LB).

Mokėjimo kortelėmis sausį-birželį tam pasinaudota apie 31 mln. kartų, arba 7 proc. daugiau nei pernai (apie 25 mln. kartų), pranešė Lietuvos bankas (LB). 

Pasak jo, šiemet daugiau pinigų paimta dėl atlaisvintų pandemijos ribojimų, įtakos tam darė ir karas Ukrainoje.

„Grynųjų pinigų paklausa dėl vasarį Rusijos pradėtų karinių veiksmų prieš Ukrainą, pandemijos suvaržymų atlaisvinimo, taip pat galimai dėl šalyje didėjusių darbo užmokesčio bei socialinių išmokų ir kitų veiksnių“, – skelbia centrinis bankas.

Anot LB, nėra galimybės įvertinti, kiek įtakos pinigų gryninimui padarė reikalavimas darbo užmokestį mokėti tik pavedimu, o ne grynaisiais.

Rugsėjį Lietuvoje baigta įrengti dar 100 naujų bankomatų. Išplėtus jų tinklą artimiausią bankomatą iki 10 km atstumu pasiekia 91 proc., o iki 20 km atstumu – 99 proc. šalies gyventojų.

Šiuo metu šalyje veikia per 1,1 tūkst. bankomatų, per 2,2 tūkst. „Perlo“ terminalų, grynųjų pinigų išdavimo paslauga teikiama ir prekybos tinkluose „Maxima“, „Iki“, „Rimi“ ir kitų parduotuvių kasose bei „Narvesen“, „Lietuvos spaudos“ kioskuose, iš viso – apie 4 tūkst. taškų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
Tie analitikai keisti , problema maziau juodu pinigu vaiksto , sumazejo kontrabanda ir seselis gauni i saskaita alga o priedu ner uzsakymai sumazeje ir darbu apimtis prasideda krize visur ir gyventoju taupymas .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių