Lietuva laukia „Gazprom“ atsakymų dėl mažesnių dujų kainų

Lietuvos derybininkai Rusijos gamtinių dujų milžinui „Gazprom“ pateikė pasiūlymus dėl mažesnių dujų kainų ir laukiama, kad koncerno atstovai juos apsvarstys iki gegužės vidurio.

„Pirmame susitikime vyko aptarimas, kokie klausimai gali būti svarstomi ir Rusijos pusė, “Gazprom„ atstovai, kurie buvo atvykę į derybas, turi apsvarstyti iki gegužės vidurio mūsų pateiktus pasiūlymus ir mus turi informuoti. Po to vyks susitikimas ekspertų lygyje. Jie toliau tarpusavyje kalbėsis, tarsis ir po ekspertų atlikto darbo derybų grupės, kurios pradėjo šį darbą ir buvo susitikę praėjusią savaitę, tęs posėdį dėl galutinių sprendimų priėmimo. Aš tikiuosi, kad pavyks išsikovoti mažesnę perkamų gamtinių dujų kainą Lietuvai“, - interviu LRT radijui sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Jo teigimu, dėl trečiojo energetikos paketo derybose sąlygos negali būti keliamos ir „Gazprom“ šią informaciją turi.

Praėjusį penktadienį Vilniuje Lietuvos pareigūnai ir „Gazprom“ atstovai susitiko derėtis dėl gamtinių dujų tiekimo sąlygų. Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius po susitikimo dar kartą pareiškė, jog derybose Lietuva siekia užsitikrinti konkurencingą gamtinių dujų kainą.

Lietuvos derybininkų ir „Gazprom“ ekspertų konsultacijose klausimas dėl arbitražinių ginčų su „Gazprom“ nebus įtrauktas - šis klausimas yra priskirtas Užsienio reikalų ministerijai. Su „Gazprom“ nebus deramasi ir dėl trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo bei ilgalaikių dujų tiekimo sutarčių. Lietuva su „Gazprom“ neketina pasirašyti ir naujos ilgalaikės dujų tiekimo sutarties - dabartinė sutartis baigiasi 2015 metais.

Trečiasis energetikos paketas Lietuvoje bus įgyvendintas iki 2014 metų pabaigos, kai bus baigta suskystintųjų dujų terminalo Klaipėdoje statyba.

Įgyvendinant ES energetikos paketą, Lietuva iki 2014 metų pabaigos atskirs „Lietuvos dujų“ tiekimo, perdavimo ir skirstymo veiklas bei jų nuosavybę. Pirmasis atskyrimo etapas numatytas jau šių metų liepos pabaigoje, kai nuo dujų įmonės bus atskirti magistraliniai dujotiekiai, perduodant juos naujai įkurtai „Lietuvos dujų“ įmonei „Amber Grid“.

 


Šiame straipsnyje: GazpromDujoskainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

.....

..... portretas
Ne Lietuva o litovcai, Lietuva su lietuviais seniai nori alternatyvos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių