Europos maisto saugumo taryba (EFSA) paskelbė, kad klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas saugūs vartoti žmonėms, tačiau pripažino, kad trūksta informacijos apie ūkiuose laikomus klonuotus gyvulius.
Tarnybos teigimu, labai maža tikimybė, kad egzistuoja koks nors kokybinis skirtumas tarp produktų, pagamintų iš klonavimo ir tradiciniu būdu išvestų gyvulių mėsos ar pieno. Paskelbusi ataskaitą tarnyba iki vasario pabaigos laukia visuomenės nuomonės šiuo klausimu, o iki gegužės tikisi paskelbti galutinę nuomonę, kuri bus pateikta Europos Komisijai. Sprendimą dėl maisto produktų, pagamintų iš klonuotų gyvūnų, prekybos tikimasi priimti dar šiais metais, jis galiotų visoms ES šalims.
Tyrimo duomenimis, tarp klonuotų gyvūnų dažniau pasitaiko ligų ir mirties atvejų nei tarp veisiamų tradiciškai. Tačiau teigiama, kad mirtingumo ir ligų rodikliai gali pasikeisti pagerinus veisimo technologijas. Visuomeninės organizacijos reikalauja, kad produkcija iš klonuotų gyvūnų prekybos vietas pasiektų tik tuomet, kai bus užtikrinta, kad ligoti ir apsigimę klonai nepateks į rinką.
Gyvuliai klonuojami nuo 1997 m., kai Jungtinės Karalystės mokslininkams pavyko iš vienos avies, vardu Dolly, ląstelės sukurti tokį patį gyvūną. Klonavimas leidžia dauginti neribotą to paties gyvūno kiekį ir taip sumažinti riziką, kad norimos išvesti savybės, tokios kaip atsparumas ligoms, nebus paveldėtos. Naujienų portalo „Bloomberg“ duomenimis, šiuo metu JAV yra 650 klonuotų gyvūnų.
Naujausi komentarai