L. Linkevičius: Kinijos rinkų smukimas gali turėti įtakos pasaulio prekybai

  • Teksto dydis:

Kinijos vertybinių popierių biržos nuosmukis gali turėti įtakos tiek Europos Sąjungos, tiek viso pasaulio prekybai, teigia Lietuvos užsienio reikalų ministras.

„Tai, kas ten vyksta, gali turėti pasekmių pasaulinei prekybos sveikatai. Visaip gali būti, todėl reikia stebėti situaciją ir reaguoti adekvačiai“, - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė Linas Linkevičius.

Anot jo, dabartinė Kinijos rinkų padėtis gali paveikti daugelį pasaulio šalių bei organizacijų, ypač tas, kurioms didelės įtakos turi Rusija.

„Kinija yra pasaulinis žaidėjas bei įtakos turi įvairiems formatams ir santykiams su Europos Sąjunga ir tose organizacijose, kur Rusija bando reikštis, pavyzdžiui, BRICS, kur yra Brazilija Indija ir kitos valstybės. Štai neseniai vyko susitikimas Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos formate, kur taip pat Kinija tikrai ne paskutinį vaidmenį vaidina. Šiems formatams tai turės įtakos, juolab, kad Rusija bando pateikti šiuos formatus kaip alternatyvą santykiams su Europa“, - kalbėjo L.Linkevičius.

Per pastarąsias tris savaites Kinijos akcijų ir kitų vertybinių popierių rinkų vertė krito maždaug 30 proc. Kinijos valdžia baiminasi, kad rinkų destabilizavimas turės neigiamą poveikį visai šalies finansų sistemai ir ekonomikai.

Vartojimo kainų augimas Kinijoje birželį paspartėjo labiau, negu tikėtasi

Vartojimo kainų augimas Kinijoje birželį paspartėjo labiau, negu prognozuota, tačiau gamintojų kainos smuko keturiasdešimtą mėnesį iš eilės.

Valstybinės statistikos tarnybos duomenimis, metinė infliacija, gegužę siekusi 1,2 proc., birželį pakilo iki 1,4 proc. ir buvo didesnė nei analitikų prognozuoti vidutiniškai 1,3 procento.

Maisto kainos birželį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, pakilo 1,9 procento. Kitos prekės pabrango 1,2 procento.

Tuo tarpu gamintojų kainos pirmąjį vasaros mėnesį, palyginti su 2014 metų birželiu, krito 4,8 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių