Karantinas baigiasi: „Sodra“ primena 7 svarbius dalykus apie ligos išmokas

  • Teksto dydis:

Per tris karantino mėnesius „Sodra“ jau išmokėjo daugiau nei 105 mln. eurų ligos išmokų tėvams, prižiūrintiems vaikus namuose, slaugantiems senjorus, taip pat sergantiems koronaviruso infekcija bei gyventojams, kurie turėjo saviizoliuotis. Paskelbus apie karantino pabaigą, ligos išmokų mokėjimas daugeliui baigiamas.

Ekspertai atsako į septynis dažniausiai užduodamus klausimus apie ligos išmokas baigiantis karantinui:

1. Nuo kada ligos išmokos už nesergančių vaikų priežiūrą namuose nebebus mokamos?

Ligos išmokų mokėjimas tėvams, kurie namuose prižiūrėjo pradinių klasių moksleivius baigtas birželio 8 dieną, nepriklausomai nuo to, kada oficialiai jiems baigėsi mokslo metai. Išmokų mokėjimas prižiūrintiems darželinukus, priešmokyklinukus ir asmenis su negalia iki 21 metų baigiamas birželio 16 dieną.

2. Kada bus išmokėtos paskirtos ligos išmokos?

Ligos išmokos pasiekia gavėjus per 17 darbo dienų pasibaigus nedarbingumo laikotarpiui ir gavus visus reikiamus ligos išmokai skirti dokumentus bei duomenis.

Todėl tikėtina, kad dauguma tėvų ir globėjų, turėjusių nedarbingumo pažymėjimus vaikų priežiūrai, išmokas už paskutinius nedarbingumo laikotarpius gaus antroje birželio pusėje, vėliausiai – liepos pradžioje. Tuo atveju, kai bus peržiūrimi anksčiau priimti neigiami sprendimai dėl išmokos skyrimo, pinigai turėtų pasiekti gavėjus iki liepos vidurio.

3. Ar gausiu ligos išmoką, jeigu man bus nurodyta saviizoliuotis jau pasibaigus karantinui?

Jeigu Vyriausybei atšaukus karantiną, tačiau esant paskelbtai ekstremaliajai situacijai, gyventojui, parvykusiam iš COVID-19 paveiktos šalies ar turėjusiam sąlytį su koronaviruso infekcijos nešiotoju, nurodyta saviizoliuotis ir jam nėra galimybės pasinaudoti nuotoliniu darbu arba darbdavys jam nepaskelbė prastovos, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pateiks elektroninį siuntimą, o gydytojas nuotoliniu būdu išduos nedarbingumo pažymėjimą 14 kalendorinių dienų. Už šį nedarbingumo laikotarpį ligos išmoka bus mokama įprasta tvarka.

4. Ar bus mokamos ligos išmokos tiems tėvams, kurių vaikai, prieš paskelbiant karantiną, lankė vadinamuosius neregistruotus darželius ar juos prižiūrėjo auklės?

Ligos išmokos bus mokamos visiems, turintiems teisę gauti šią išmoką, už vaikus iki pirmos klasės, nepriklausomai nuo to, kur vaikas buvo ugdomas iki karantino.

Tėvams ir globėjams, kuriems buvo išduotas nedarbingumo pažymėjimas, tačiau ligos išmoka neskirta arba skirta, tačiau paprašyta ją grąžinti, ligos išmokos bus paskirtos atgaline data už visą nedarbingumo laikotarpį, gydytojo nurodytą nedarbingumo pažymėjime.

Svarbu! Išmokos bus skiriamos tik už tuos laikotarpius, kuriems buvo išduoti nedarbingumo pažymėjimai. Jeigu nedarbingumo pažymėjimas išduotas nebuvo, išmoka neskiriama.

5. Ar bus mokamos ligos išmokos seneliams, kurių anūkai dėl karantino negalėjo lankyti darželio ar mokyklos?

Ligos išmokas gaus visi ją gauti teisę turintys seneliai, kuriems buvo išduoti nedarbingumo pažymėjimai prižiūrėti anūkus darželinukus, priešmokyklinukus, pradinukus ar asmenis su negalia iki 21 metų.

Anksčiau seneliai galėjo gauti ligos išmoką už vaikaičių priežiūrą tik tuomet, jeigu vaiko tėvai negalėjo dirbti nuotoliniu būdu ir jiems darbe nebuvo paskelbta prastova.

Nuo šiol atsižvelgta į įvairias situacijas – pvz., vaiko tėvai yra išsiskyrę ir vienas iš tėvų negalėjo prižiūrėti vaiko, nors dirbo nuotoliniu būdu, arba vienas iš tėvų yra išvykęs gyventi į užsienį ir panašiai. Tokių apribojimų neliko.

Seneliams, kuriems buvo išduotas nedarbingumo pažymėjimas, tačiau ligos išmoka neskirta arba skirta, tačiau paprašyta ją grąžinti, ligos išmokos bus paskirtos atgaline data už visą nedarbingumo laikotarpį, pagal gydytojo išduotus nedarbingumo pažymėjimus.

Svarbu! Išmokos bus skiriamos tik už tuos laikotarpius, kuriems buvo išduoti nedarbingumo pažymėjimai. Jeigu nedarbingumo pažymėjimas išduotas nebuvo, išmoka neskiriama.

6. Kaip apskaičiuojamas ligos išmokos dydis?

Ligos išmoką prižiūrint vaikus, kai ugdymo įstaiga uždaryta dėl karantino, nuo pirmos dienos moka „Sodra“ ir išmoka sudaro 65,94 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. Kompensuojamojo uždarbio dydis apskaičiuojamos pagal ligos išmokos gavėjo draudžiamąsias pajamas, buvusias tris mėnesius prieš mėnesį iki mėnesio, kai buvo išduotas nedarbingumo pažymėjimas.

Slaugant šeimos narį maksimali išmoka negali viršyti 84,17 eurų už darbo dieną. Skaičiuojama, kad vidutinė ligos išmoka sudaro apie 33 eurus už darbo dieną.

Gaudamas ligos išmoką žmogus toliau kaupia darbo stažą ir yra laikomas apdraustuoju, todėl nuo išmokos taip pat atskaitomas 15 proc. GPM ir 6 proc. PSD įmoka.

Norint gauti ligosi išmoką, taip pat reikia būti pateikus neterminuotą ligos išmokos prašymą „Sodrai“. Prašymą galima pateikti per asmeninę „Sodros“ paskyrą gyventojui. Pateiktas neterminuotas prašymas galioja visiems ateities ligos atvejams.

7. Statistika: kiek tėvų, globėjų ir senelių gavo ligos išmokas už vaikų priežiūrą?

Nuo karantino pradžios iš viso 80 tūkst. tėvų gavo ligos išmokas už vaikų priežiūrą namuose. Gyventojų, turinčių nedarbingumo pažymėjimus ir gaunančių ligos išmokas, skaičius svyravo. Vieni tėvai kreipdavosi dėl nedarbingumo pažymėjimo išdavimo ar tęsimo, kiti grįždavo į darbą.

Daugiausiai gyventojų ligos išmokas gavo balandžio mėnesį – tuomet kiekvieną savaitę nedarbingumo pažymėjimus turėjo apie 57–60 tūkst. žmonių.

Nuo gegužės, vaikams grįžtant į ugdymo įstaigas, o tėvams į darbą, šis skaičius ėmė nuosekliai mažėti. Paskutinę ligos išmokų mokėjimo savaitę nedarbingumo pažymėjimus vaiko priežiūrai turėjo apie 11 tūkst. gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių