J. Varanauskienė: „Sodros“ pajamos ir išlaidos iki šiol subalansuotos

„Sodrai“ šiemet pavyko subalansuoti pajamas ir išlaidas, rodo dešimties mėnesių duomenys, sako „Sodros“ vadovė.

Julita Varanauskienė pranešė, kad darbo rinkos nuosmukis, fiksuotas per pirmąją koronaviruso bangą, rudens pradžioje atsistatė. 

„Matome, kad pavyko subalansuoti pajamas ir išlaidas nepaisant to, kad ir pajamos mažesnės negu planavome šiais metais, ir išlaidos buvo didesnės nei planavome. Daugiausia dėl ligos ir nedarbo socialinio draudimo išmokų skaičiaus“, – pirmadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui svarstant „Sodros“ 2021 metų biudžetą teigė J. Varanauskienė.

Pasak jos, fondo pajamos viršija išlaidas 127 mln. eurų, o planuota suma siekė 231 mln. eurų. Ji  pabrėžė, kad su pandemija susijusias ligos išmokas „Sodrai“ kompensuoja valstybės biudžetas.

„Todėl 140 mln. eurų įtraukiame į pajamas, tai jeigu jų nebūtų, pajamų kritimas būtų didesnis negu 2 proc.“, – kalbėjo J. Varanauskienė.

Pasak „Sodros“ vadovės, įplaukų sausį-spalį surinkta mažiau, nes sumažėjo darbo užmokesčio fondas ir buvo atidėta 130 mln. eurų įmokų.

„Pirmi atidėjimų mokėjimai bus kitų metų rugsėjo-spalio mėnesiais“, – teigė J. Varanauskienė.

Anot jos, pensijų draudimo įmokos šiemet 70 mln. eurų viršijo išmokas, tuo metu motinystės ir nedarbo išmokoms pajamų surenkama mažiau nei išmokama, pavyzdžiui, nedarbo draudimo  išmokos šiemet yra 50 proc. didesnės nei pernai, o apdraustųjų, dirbusių visą mėnesį, – 25 tūkst. mažiau.

J. Varanauskienės teigimu, 3 tūkst. gyventojų šiuo metu turi nedarbingumą dėl saviizoliacijos, o 8 tūkst. – dėl koronaviruso ligos.

J. Varanauskienė prognozuoja, kad šiemet iš „Sodros“ rezervo bus panaudota 50 mln. eurų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių