Gyventojai skeptiškai žiūri į prezidento siūlomas 100 eurų išmokas: vien už elektrą daugiau mokame

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda sugalvojo, kaip dar sušvelninti infliacijos padarinius. Šalies vadovas siūlo 50 eurų didinti pajamas, nuo kurių neskaičiuojami mokesčiai, ir skirti vienkartinę išmoką socialiai pažeidžiamiems gyventojams, praneša LNK.

Kaip švelninti infliaciją?

„Tai yra viena iš didžiausių grėsmių“, – sakė ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Taip mano jau ne vien Lietuvos ekonomistai. 200 užsienio žiniasklaidos apklaustų specialistų tvirtino tą patį: infliacija – didžiausia šių metų grėsmė. Bent jau iki šio pavasario.

„Nuo balandžio, gegužės mėnesių infliacija turėtų stabilizuotis“, – sakė A. Izgorodinas.

Tačiau kai kuriems ir pavasario sulaukti gali būti per sudėtinga. Prezidentas G. Nausėda manė, kad dabartiniai valdžios siūlymai, kaip amortizuoti kainas, – itin kuklūs.

„Tai, ką iki šiol padarėme, atrodo labai kukliai“, – tvirtino G. Nausėda.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Kaip dar sušvelninti infliacijos padarinius, G. Nausėda vakar tarėsi su ministrais, Seimo frakcijomis ir verslu. Prezidentas siūlė gyventojams didinti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) – nuo 460 iki 510 eurų. Tą patį, kuris nuo sausio jau padidėjo maždaug 12 eurų į rankas. G. Nausėda tikisi, kad jo pasiūlytas NPD didinimas bus svarstomas vasarį neeilinėje Seimo sesijoje ir įsigalios nuo liepos.

„Tai pirmiausia yra priemonė, orientuota į mažiausias darbo pajamas gaunančius žmones, tai yra tikslinė ir labai kryptinga priemonė“, – tikino G. Nausėda.

G. Nausėda siūlo kainas amortizuoti ir vienkartinėmis išmokomis. 100 eurų jis siūlo išmokėti pažeidžiamiausioms grupėms – pensininkams, daugiavaikėms ar sunkiai besiverčiančioms šeimoms.

Kažin, ar užteks 100 eurų, jei vien už elektrą daugiau mokame – virš 100 eurų.

„Bet kokia paskata naudinga, bet tai nesprendžia ilgalaikių problemų“, – G. Nausėdos svarstymus komentavo viena gyventoja.

„Tegul kelia pensijas ir teisingai skaičiuoja. Pavyzdžiui, mano darbo stažas – 40 metų, o aš gaunu 360 eurų pensijos“, – savo nuomonę turėjo senjorė.

„Kažin, ar užteks 100 eurų, jei vien už elektrą daugiau mokame – virš 100 eurų“, – antrino kita pensininkė.

„Aš esu už tas priemones, kurios skatina dirbti ir užsidirbti, o ne kad tau iš dangaus nukrenta papildomi 100 eurų, kuriuos tu išleisi ne tam, kam reikia“, – savo nuomonę turėjo kalbinta praeivė.

„Čia reikia iš pagrindų galvoti, kaip išsisukti iš tos padėties, o ne tokiomis smulkiomis dovanėlėmis. Mus gelbėtų emigracija“, – šnekėjo moteris.

Aistros dėl naujų pasiūlymų

Vienkartinėms išmokoms gyventojai labiau skeptiški, o štai susitikime dėl infliacijos su G. Nausėda dalyvavusiems liberalams apskritai naujiena. Kad G. Nausėda siūlys po 100 eurų pensininkams ir šeimoms, sužinojo tik pasibaigus susitikimui, iš žiniasklaidos.

„Apie tas išmokas iš esmės nebuvo kalbama. Dėl NPD buvo kalbama“, – aiškino Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

E. Gentvilas sakė apskritai nesupratęs, kam G. Nausėda visus sukvietė, nes vienoms priemonėms aptarti nebeliko laiko, o iš pasiūlytų E. Gentvilas nematė daug naudos.

„Kad tai ką nors išspręs? Būkime realistai, nebus kažkokios didžiulės sėkmės istorijos“, – sakė E. Gentvilas.

Gitanas Nausėda. / P. Peleckio / BNS nuotr.

Neišgirstas iš dalies jaučiasi ir Lietuvos bankas. Didinti NPD ir artinti jį prie minimalios algos bankas siūlė ir seniau, tačiau politikai neįsiklausė į patarimus nenaikinti PVM šildymui, kas infliaciją gali dar labiau išpūsti.

„Kalbėti labiau apie meškerę negu pristatyti konkretų receptą ar duoti žuvį“, – apibendrino Lietuvos banko vadovas Gediminas Šimkus.

Opozicija G. Nausėdos siūlymus palaiko.

Kad tai ką nors išspręs? Būkime realistai, nebus kažkokios didžiulės sėkmės istorijos.

„Manau, kad teisingi siūlymai, mes juos palaikysime, svarstysime. Bent jau opozicija prezidento siūlymus palaikys“, – teigė Seimo narys Saulius Skvernelis.

Palaiko nulinį PVM šildymui

G. Nausėda skaičiavo, kad dabar infliacija maždaug keturiskart didesnė nei sudarant šių metų biudžetą, todėl į šalies iždą bus surinkta papildomai iki 200 mln. eurų. Šių pinigų, anot G. Nausėdos, turėtų pakakti NPD didinimui bei išmokoms.

„Valstybės biudžetas yra patvirtintas visiškai neseniai, jis veikia tik mėnesį. Bet kokios papildomos išmokos, jei tokios būtų siūlomos, turėtų būti įtrauktos į valstybės biudžetą. Šiuo metu jame tokių priemonių numatyta nėra, o Vyriausybės rezervas yra galimas naudojamas ekstremaliųjų situacijų valdymui, t. y. COVID-19 pandemijos valdymui ir migrantų situacijai valdyti“, – kalbėjo finansų ministrė Gintarė Skaistė.

G. Nausėda lygiai prieš savaitę irgi ragino nemažinti PVM šildymui, o lengvatai rado sunkiai suprantamą apibūdinimą.

„Tai truputį panašu į „nabašnyko“ pašlakstymą žaliąja arbata“, – rėžė prezidentas.

Dabar prezidentas kalba jau kitaip. Sakė pritariantis PVM tarifo mažinimui iki nulio.

„Aš palaikau nuskambėjusį Vyriausybės pasiūlymą mažinti PVM tarifą centralizuotam šildymui“, – komentavo G. Nausėda.

Euro zonoje metų infliacija sausį ir vėl rekordinė – 5 proc. O štai Lietuvoje, palyginti su pernai sausiu, infliacija jau pasiekė 12 proc. ir yra aukščiausia nuo 2008 metų.

„Lietuvos infliacija yra viena didžiausių – taip galiu drąsiai pasakyti. Aišku, čia menka pergalė“, – šnekėjo G. Šimkus.

G. Nausėda sakė, kad Europa jau diskutuoja dėl brangesnių paskolų kaip būdą kovoti su infliacija. Tačiau kol kas kelti palūkanų neplanuojama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kindziulis

Kindziulis portretas
Šiandien ypatingai suvargusi pensininkė atidavė sukčiams 38t eurų. Gal prezidento 100eur ją pradžiugintų?Nors kažin. Sovietinėse pedkelnėse ko gero liko ne mažiau...

Birutė

Birutė portretas
Geriausia išeitis,kad niekas nesipyktu ir kad žmonės būtų aprūpinti tai tiek pensijos tiek atlyginimai būtų normalios.Dabar vos galą su galu suduri.Daugiau galvokit apie žmones,o ne apie politiką,apie savo kažkokias ambicijas. Konservatoriai galvoja, kad yra pasaulio bamba, tačiau jie yra nulis.O mes esame dar vieninga TAUTA ir taikstyti su jų norais,ir paklusti jiems tai to nesulauks.Jie turi pasitraukti su savo lbgt iškrypėliais,kgb,narkomanais.

ubagai

ubagai portretas
Jadzė dvasia ir buitimi - aristokratė. Ir nesiūlykite oriam žmogui įsteigti sovietinių komunalkų.
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių