G. Skaistė: įmonės turėtų įrodyti, kad prekės – ne sankcionuotų gamintojų

Baltarusijos trąšų gamintojams ir tarpininkams apeinant Europos Sąjungos (ES) sankcijas finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad siūloma keisti dabartinę tvarką – produkciją importuojančios įmonės turėtų įrodyti, kad ji nėra pagaminta sankcionuojamoje įmonėje.

Be to, pasak ministrės, siūloma keisti įstatymą ir didinti baudas juridiniams asmenims bei įgaliojimus muitinei konfiskuojant prekes.

Pasak G. Skaistės, numatyti visus naujus sankcijų vengimo atvejus ir visko užkardyti neįmanoma, tačiau reglamentus tobulinti būtina.

„Muitinė, stebėdama, kad srautai trąšų išlieka, yra pasiūliusi tam tikrų reglamentavimo pokyčių, vienas jų – tvarkos pakeitimas įmonėms, kai importuoja produkciją, – jos turi įrodyti, kad prekės nėra pagamintos sankcionuojamoje įmonėje, konkrečiu atveju „Grodno Azot“, tai matyt būtų šiek tiek labiau užtikrinta, kad tos prekės atkeliauja iš kitų trečiųjų šalių, o ne Baltarusijos sankcionuoto gamintojo“, – žurnalistams trečiadienį sakė G. Skaistė.

„Taip pat pasiūlytas ir įstatymų pakeitimas, kuris numato didesnes baudas juridiniams asmenims ir taip pat didesnes kontrolės galimybes muitinei konfiskuojant prekes“, – teigė ji.

Anot jos, muitinės teigimu, trąšas gamina ne tik Baltarusija, jas galima atsivežti iš trečiųjų šalių, todėl pagal naują tvarką įmonės turės pateikti informaciją, kad jos nėra pagamintos „Grodno Azot“, o kitoje gamykloje, kurią galima identifikuoti.

„Atnaujinus tokią tvarką šiek tiek apsunkinimų verslui bus daugiau, bet informacijos atsekamumui tas padės“, – teigė G. Skaistė.

Pasak ministrės, apsispręsta stiprinti analitinius muitinės pajėgumus, kad būtų galima analizuoti ir srautus, kurie keliauja ir anksčiau imtis prevencinių priemonių.

„Ar buvo galima tas tvarkas nusimatyti anksčiau, turbūt taip, bet sankcijos toks dalykas, kur įgyvendindami patys mokomės, atrandame spragas ir nuolatinis reglamentavimo tobulinimas yra neišvengiamas dalykas“, – sakė ministrė.

Paklausta, ar ją tenkina Muitinės departamento darbas, G. Skaistė sakė, kad jo yra paprašiusi papildomų duomenų, o kol kas daryti vertinimus per anksti.

„Visada viską galima padaryti geriau, tačiau šiuo metu esu tiesiog paprašiusi papildomos informacijos, ir kol jos neturiu, dėl srautų, priemonių, kurių buvo imtasi, šiandien vertinti yra ankstyva. Reikia daugiau pasižiūrėti į atliktus darbus ir srautus, kurie yra sumažėję ar ne po sankcijų įvedimo“, – teigė G. Skaistė.

Ji taip pat pabrėžė, kad už sankcijų įgyvendinimą atsakingos pačios įmonės, kurios importuoja produkciją, jos taip pat turi užtikrinti, kad tarptautinės sankcijos būtų įgyvendinamos.

Ministrės teigimu, šiuo metu muitinė prioritetą skyrė eksporto kontrolei, ypač dvigubos paskirties prekių, kad būtų užveriama galimybė išvežti tokias prekes į Rusiją ar Baltarusiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O kaip

O kaip portretas
gi skamba nekaltumo prezumpcija!? A,ministerka!? Ar ne atvirksciai?

cha... jie patys seime , vyriausybybej ir URM-e

cha... jie patys seime , vyriausybybej ir URM-e portretas
nesusitaria kokias jau paskelbe sankcijas , kokios skelbiamos ir kokios bus ateity paskelbtos , vieni URM idiotai sankcijas israso , antri verslianykai nafts ir dujomis su rusija ramiausiai prekiauja ...o daabar anot sios visiskos Skaistes be kasyciu samprata --ymone tures pati susizinot ar jos gaminamam suriuj ypirdolino Skaiste su URM idiotais sankcijas --ar dar ne.....

jo

jo portretas
o gal veltediu ministerija turetu irodyti jog sankcionuota?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių