G. Šimkus kritikuoja Vyriausybę nesiimant mokesčių reformos

Centrinio banko vadovas mano, kad nepaisant geopolitinio ir ekonominio neapibrėžtumo,  Vyriausybė neturėtų atidėti mokesčių reformos ar bent jau sprendimų priėmimo. Pasak Gedimino Šimkaus, šalies mokesčių sistemoje vis dar klesti „gyvulių ūkis“, todėl ją tinkamai sutvarkyti yra valstybės interesas.

„Mūsų vertinimu, yra spragų mūsų mokesčių sistemoje – turime itin didelį PVM atotrūkį, turime ir „gyvulių ūkį“, nekilnojamojo turto apmokestinimo bazė taip pat yra labai siaura, o mūsų šalis surenka labai mažai aplinkosaugos mokesčių – tai yra daugybė dalykų, kuriuos galima ir reikia padaryti geriau anksčiau negu vėliau“, – penktadienį žurnalistams sakė LB valdybos pirmininkas G. Šimkus.

„Galbūt galima padaryti taip, jog kai kurie mokesčių sistemos pakeitimai įsigaliotų po kurio laiko – su tam tikrais pereinamais laikotarpiais, bet nekalbėti, nespręsti tų klausimų negalima. Turime juos kloti ant stalo, diskutuoti ir priimti sprendimus“, – pridūrė jis.

Centrinio banko vadovas sako negalintis pateisinti mokesčių reformos atidėjimo, motyvuojant karu Ukrainoje, ekonomikos lėtėjimu ir infliacija.

„Visada kažkas vyksta gyvenime, tačiau mes turime apsispręsti, kas mums kaip valstybei yra svarbu, nes gerai veikianti mokesčių sistema yra mūsų valstybės finansų tvirtybės pagrindas“, – sakė G. Šimkus.

G. Šimkus anksčiau ragino diskutuoti ir apie nekilnojamojo turto bei aplinkosaugos mokesčius, jis taip pat nepritarė siūlymui neterminuotam laikui pratęsti šiemet baigiančią galioti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą viešbučiams. 

Finansų ministrė Gintarė Skaistė interviu BNS spalio pradžioje teigė, jog ministerija yra parengusi mokesčių lengvatų peržiūrą, tačiau nemano, kad dabartiniu ekonominio neapibrėžtumo laikotarpiu turėtų ją teikti svarstyti bei priimti. Rugsėjį ministrė sakė, kad nauji mokesčiai turint politinių ir socialinių partnerių pritarimą galėtų įsigalioti anksčiausiai nuo 2024-ųjų.

Anksčiau valdantieji tvirtino, kad galima mokesčių reforma turėtų įsigalioti ne anksčiau kaip 2023 metų sausį. Tačiau šiemet vasarį pasidėjus karui Ukrainoje ir kilus energijos išteklių krizei mokesčių peržiūra buvo atidėta laukiant, kol situacija stabilizuosis.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) siūlo Vyriausybei mažinti mokesčių lengvatų, įvesti aplinkosaugos mokesčius.

Vyriausybė šiemet atsisakė planų įvesti automobilių taršos mokestį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bliamba

Bliamba portretas
Anksčiau labai tikėjau mokesčiais ir įstatymais, bet kai jie kasmet reformuojami pasitikejimas išnyksta.

ekonomistas

ekonomistas portretas
Teisybė, seniai reikėjo mokesčius sutvarkyti. Tam tinkamo laiko niėekada nebus ir be šoko terapijos čia neišsiversime. Bet vieną kartą reikia daryti

Taip,seniai

Taip,seniai portretas
butini PROGRESINIAI,PRABANGOS,KAPITALO mokesciai,kaip civilizuotose salyse! Kad vagys begtu is Lietuvos,kaip ponas Depardje is Prancuzijos pas Putina! Kiek gali vieni ubageliai nesti valstybe ant varganu peciu!?? Kur tai matyta,kad darbas apmokestintas 60%,o magnatai ir bankai tesumoka 3% !??
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių