G. Nausėda: skalūnų revoliucija Europoje pamuštų „Gazprom“ pamatus

„Neapsisprenžiame, ar dujų gavyba lems žemės drebėjimus Lietuvoje, ar nelems. Tačiau, kalbant rimtai, skalūnų revoliucija Europoje „Gazprom“ pamatus tikrai pamuštų“, – ketvirtadienį sakė SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Naujausioje SEB banko „Lietuvos makroekonomikos apžvalgoje“ teigiama, kad perėjimas prie skalūnų dujų sudrebintų Gazpromo pamatus dvejopai. Visų pirma, kristų rusiškų gamtinių dujų paklausa. Sumažėjus poreikiui, kristų gamtinių dujų kaina.

SEB banko specialistų vertinimu, skalūnų dujų revoliucija JAV lėmė rinkos ekonomikoje neįprastus dujų kainų skirtumus šiapus ir anapus Atlanto. Apžvalgoje teigiama, kad skalūnų dujų gavybos plėtra Europoje atpigintų dujas ir jų neatidėliotinų sandorių kainos supanašėtų su amerikietiškomis.

„Vargu ar Europai pavyks pakartoti JAV šuolį, kadangi čia visuomenė daug jautriau reaguoja į aplinkosaugos klausimus, o ir suinteresuotos energetikos bendrovės mina visais įmanomais lobistiniais pedalais“, – rašoma apžvalgoje.

„Vokietija labai neturtinga skalūninių dujų, Lenkija, Prancūzija pasižymi didžiuliais jų ištekliais. Tiesa, Prancūzija jų neeksploatuos – jiems neaktualu. Mūsų situacijoje, jeigu išgautume 50 proc. turimų atsargų, naudojant atsargas tik šalies reikmėms , jų užtektų 17 m. Tai būtų rimtas žingsnis didinant energetinę nepriklausomybę. Jeigu Europai pavyktų pakartoti JAV skalūninių dujų revoliuciją, tai ir kainos panašiai kristų“, – sakė G. Nausėda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nijolė

Nijolė portretas
ot plauna smegenis, dirba tikrai ne dėl lietuvių

nuomone

nuomone portretas
verta savo protėvių žemę paverst chemikalų kloaka amžiams, kad 17ai metų galėtumėm įstatyt ragus gazpromui ir užvirint milijardus kitoms multikorporacijoms.

gebelsas

gebelsas portretas
skubiai leisti vykti siam projektui.... Vienas Kreivys sake kad i biudzeta papuls 40 mlrd.... tuos 40 mlrd sumokes marsieciai.... o lietuviai tuos pinigus ims....
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių